2023 Sigorta fiyatları Nasıl Hesaplanıyor

TAKİP ET

Aracı olan herkes zorunlu sigorta yaptırmak zorunda. Aracı olan vatandaşlar sigorta nasıl fiyat verir, fiyat tekliflerini hangi şartlara göre veriyor v.b. sorular sorarak araştırma yapıyor. Bizde bu konuda ufak bir araştırma yaptık. İşte detaylar...

Zorunlu trafik sigortası, kanun kapsamında her aracın trafiğe çıkmadan önce mutlaka yaptırması gereken zorunlu bir sigorta türü olsa da üçüncü şahıslara verilen zararların tazmininin  yapılması bakımından büyük önem taşır. Zorunlu trafik sigortasını maliyet ve zaman kaybı olarak gören bazı sürücüler, herhangi bir riskin gerçekleşmesi durumunda çok daha fazla maliyet ve zaman kaybına uğramaktadırlar. Bu yüzden, sıfır bir araç aldığınız anda trafik sigortasını yaptırmanız  ya da ikinci el bir araç aldıysanız mevcut poliçenin geçerlilik durumunu kontrol etmeniz büyük önem taşıyor.

Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler arasında; araç markası, modeli, kayıtlı olduğu il, hasar basamağı ve aracın cinsi gibi başlıklar yer alır.

Araçların ruhsat kaydında yer alan tür bilgisi, sigorta primlerine etken unsurlardan biridir. Çünkü bazı araçlar kullanım amaçlarına göre ticari, bazıları ise şahsi araç kategorisinde yer alır. Yani aracın kullanım sıklığı ve amacına ilişkin belirlenen kaza riski ve hasar olasılığı trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler arasında yer alır.

 

Trafik sigortasının temel amacı trafik risklerine karşı tüm kullanıcılar için mali kayıpların güvence altına alınmasıdır. Bu nedenle araçların sahip oldukları hasar ve kaza riskine bağlı olarak değerlendirmeler yapılır. Araçların trafik içerisinde yer aldığı risk grubundan, şehrin trafik durumunun oluşturduğu riske kadar bir çok etken trafik sigortası fiyat hesaplamalarını etkiler. 

 

Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen bir başka unsur ise hasar basamağıdır. Aracın hasar basamağı değerleri sigorta şirketleri tarafından yetkilendirilmiş eksperler ile değerlendirilir. Bu incelemelerin ardından aracın hasar alma durumu belirlenir ve sıralı hasar basamaklarından birine dahil edilir. Yüksek hasarlı araçlar ve düşük hasarlı araçlar arasında da trafik sigortası fiyatlandırma sürecinde farklılıklar görülür.

İnternet'de online bir çok sigorta firması bulunmaktadıd. Fiyat tekliflerini bu Online sigorta sitelerinden temin edebilirsiniz. 

sigorta yaptırmak istiyorum trafik sigortası zorunlu Trafik Sigortası Trafik sigorta fiyatları hasar basamağı