315 TOKİ MAĞDURU HAKKINI ARIYOR

TAKİP ET

AK Partili Karaman Belediye Meclis Üyesi Ayhan Şancı, yaptığı son açıklamada, "TOKİ Üniversite Konutları projesi; yer değişikliğiyle aynı projeyle ve ilk ihaleye çıkış şartlarıyla Üniversite Kampüs Sahası dışında yeni yerinde devam edecek. Akademisyen ve üniversite personeli olma özel şartıyla 315 kişi ev sahibi olacak ve hak sahipleri mağdur edilmeyecektir" diye söz vermişti. Ancak, verdiği sözler tutulmadı.

KMÜ yerleşkesi içerisinde üniversite personeli için yapımına başlanan TOKİ konutları inşaatı durdurulmuş bunun yerine KMÜ dışında başka bir TOKİ projesinden hak sahiplerinin mağduriyetlerinin giderileceği ifade edilmişti. Projede üniversitedeki akademisyen ve üniversite personeli olma özel şartıyla 315 kişinin ev sahibi olacağı ve hak sahiplerinin mağdur edilmeyeceği söylenmişti. Konuyla ilgili  AK Partili Meclis Üyesi Ayhan Şancı, yaptığı son açıklamada, "TOKİ Üniversite Konutları projesi; yer değişikliğiyle aynı projeyle ve ilk ihaleye çıkış şartlarıyla Üniversite Kampüs Sahası dışında yeni yerinde devam edecek. Akademisyen ve üniversite personeli olma özel şartıyla 315 kişi ev sahibi olacak ve hak sahipleri mağdur edilmeyecektir" diye söz vermişti. 
TOKİ'nin projeyi iptal etmesinin sonra verilen sözler tutulmayınca hak mağduriyeti yaşadıklarını iddia eden KMÜ personeli iptal olayını mahkemeye taşıdı.  Konu ile ilgili karamandan.com haber sitesine bilgi veren KMÜ toki projesi hak sahiplerinin avukatı Demet Kalaycı Üney’'in açıklaması şöyle: 
 

Karaman ilinde Karamanoğlu  Mehmetbey Üniversitesi’nin konut ihtiyacının karşılanmasına yönelik TOKİ ile üniversite arasında imzalanan talep organizasyonu kapsamında 02.05.2018-28.09.2018 tarihleri arasında başvuru yapan vatandaşlara talep taahhütnamesi imzalatılmış ve başvuru bedeli olarak 2+1 daireler için 4000tl, 3+1 daireler için 6000 tl ödeme alınmıştı.

Aradan geçen 3 yıl sonunda 4 Ağustos 2021 tarihinde TOKİ ihalesi yapılmış ve TOKİ ile özel bir yüklenici firma arasında anlaşma sağlanmış ancak 2022 Mart ayında hiçbir sebep belirtilmeksizin bahse konu proje iptal edilmiş ve başvuru bedelini yatırarak ev sahibi olma hayali kuran vatandaşlara paraları aynen, hiçbir yasal faiz dahi ödenmeksizin iade edilmiştir.

HEM HAKLARI YENDİ HEM DE DİĞER TOKİ PROJELERİNE GİREMEDİLER

Vatandaşlar bu başvuru bedellerini yatırırken kimisi aracını satmış, kimisi kredi çekerek başvuru bedellerini ödemişti. 2018 yılı ile günümüz şartları kıyaslandığında ve ülkemizdeki taşınır-taşınmaz mallardaki fahiş fiyat artışları göz önünde bulundurulduğunda başvuru bedeli olarak yatırılan paranın Mart 2022 de aynen, yasal faizi dahi ödenmeksizin iade edilmiş olması başlı başına hakkaniyete aykırılık teşkil etmiş ve bu durum yine vatandaşların mağduriyetine yol açmıştır.

Ayrıca işbu proje kapsamında başvuruları 2018’den 2022 yılına kadar devam etmekte gözüken vatandaşlar sistemde mevcut TOKİ başvuruları bulunduğu için başka bir TOKİ projesinden de yararlanamamıştır.

Gelinen bu noktada Karamanoğlu Mehmet Bey üniversitesi ile aynı özel yüklenici firma, aynı projeyi kampüs dışında başka bir alanda hızla devam ettirmektedir. Hal böyleyken 2018 de başvuru bedellerini yatırarak ev sahibi olmaya hak kazanmış olan vatandaşların TOKİ hak sahipliğinin iptal edilmiş olması ya da mevcutta aynı idari kurum ve aynı özel yüklenici firma ile devam etmekte olan aynı projeye dahil edilmemiş olmaları tarafımızca anlamlandırılamamıştır. TOKİ’nin vatandaşlara karşı bu tutumu anayasanın 10 . Maddesinde geçen eşitlik ilkesine de açıkça aykırılık teşkil etmektedir.

MAĞDURİYET GİDERİLMEDİ KONU İDARİ YARGIYA TAŞINDI

Sonuç itibariyle bahse konu projenin iptali sebebiyle 2018 yılında başvuru yapan vatandaşlar hem maddi hem de manevi açıdan mağdur edilmiş ve başvuru yapan vatandaşların bu mağduriyetleri yapmış olduğumuz başvurulara rağmen giderilmemiştir.

Mağdur edilen vatandaşlarımızın kazanılmış haklarına yapılan hukuka aykırı idari işlemlerin iptali ve vatandaşların bu proje kapsamında elde ettikleri müktesep haklarının iadesi için konu idari yargıya taşınmış olup hukuki süreç devam etmektedir.

Kaynak: karamandan.com