Araba alıp satanlar dikkat!

TAKİP ET

Araba alım-satımı yapanlar dikkat! Noterlerden bilgiler toplanmaya başladı

İkinci el araç alım satımı konusunda yeni getirilen düzenleme sonrasında Maliye Bakanlığı Denetim Biriminin 10 araç alıp satan bir vatandaşa 50.000 TL vergi borcu çıkarması sonrasında konu yeniden gündem oldu.
İkinci el araç alım-satımına ilişkin yeniliklerin yapılması gündeme geldi. İlan verenlerin TC Kimlik numaralarını sisteme kaydetmesi ve ekspertiz raporunun da yüklenmesi şart koşulabilmesi görüşülüyor. Bununla birlikte bir yıl içinde 2-3 araç alım-satımı yapanların listesinin noterlerden istendiği öğrenildi.

Kaç araba satarsam vergi ödeyeceğim?

Kaç araba satarsan vergi ödüyorsun sorusunda işletmeler için tereddüt yok, hatta yeni uygulamayla sorumluluklar daha da genişletildi. Peki araç alım satımı yapan ama vergi mükellefi olmayan sade vatandaş için durum nasıl?

Düzenlemede net bir şekilde belirtildiği üzere, ticari yetki belgesi olmayan, tacir sayılmayan ve vergi levhasına sahip olmayan bir vatandaş 1 yıl içerisinde en fazla 3 araç satışı yapabiliyor. Bu 3 araç limiti, vatandaşın kendi üzerine olan araçlar ve vekaleten satma amacıyla aracı olduğu tüm araçlar için geçerlilik taşıyor.

Ev ve araba alım satımlarını inceleyen Maliye, sonradan cezalı olarak vergi ödenmesini talep edebiliyor. Vergi cezası oluştuğunda ise bu artık ticari işletme gibi defter tutup beyanname vermek gerektiği anlamına geliyor.

 

Vatandaş araç satışına vergiyi hangi durumda ödüyor?

Hürriyet’in örnek verdiği bir olayda, 2015’te bir vatandaş 3 yılda 5 araba alıp satıyor. Maliye de vatandaşı vergi mükellefi olarak belirliyor. Konu yargıya taşınıyor ve alım satım faaliyeti “ticari faaliyet” olarak sayılmıyor. Gerekçe olarak da alım satımlarda devamlılık ve süreklilik olmaması ve kazanç elde etme amacı olmaması gösteriliyor. Kâr amacı güdülerek bu satışlardan kâr edildiği yönünde somut bir tespitin bulunmadığı da ayrıca ekleniyor. Bu konu da oldukça önemli.

Hem araç hem de ev alım satımında Maliye eğer ek bilgilerle işlemin ticari kar amaçlı olduğunu tespit ederse, alım satım gelirini de “ticari kazanç” olarak değerlendirme hakkında sahip. Bu durumda, araba ilanındaki kontak bilgileri ve fiyatlar da maddi delil sayılabiliyor.

ikici el araba