Ceviz

TAKİP ET

 

Doğanın bize sunduğu eşsiz besinlerden biri olan ceviz, sağlığınız için bir şifa kaynağıdır. Yılda bir kez meyve veren ceviz ağacı, besleyici içeriği ve lezzetli tadıyla ön plana çıkmaktadır. Ceviz kabuğu da adeta bir şifa kaynağıdır. Sadece tüketim için değil, aynı zamanda endüstri sektöründe de cevize ihtiyaç duyulmaktadır. Kolayca muhafaza edilebilmesi, farklı besinlere karıştırılabilmesi ile birçok faydası bulunan cevizi detaylı olarak ele alacağız.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Birçok araştırmaya konu olan cevizin faydalarına madde madde bakalım.

Diğer kabuklu kuruyemişlere oranla daha fazla Omega-3 yağları içeren ceviz, sahip olduğu antioksidan sayesinde insan vücuduna oldukça faydalıdır.

İçerdiği polifenoller sayesinde kalp rahatsızlıkları, Alzheimer, diyabet gibi birçok hastalığın neden olduğu enflamasyonu azaltmaya yardımcı olur.

Bağırsak sağlığını olumlu etkileyerek destekler. Bağırsaklarda bulunan yararlı bakterileri besler. Yapılan araştırmalara göre her gün 1 porsiyon ceviz tüketen birinin, yararlı bağırsak bakterilerinde artış yaşandığı gözlemlenmiştir.

Kanser riskini azaltarak meme, prostat ve kolorektal kanserlere karşı koruma sağlar.

Ceviz, Tip-2 diyabete yardımcı olarak kilo kontrolünü kolaylaştırır.

Yaşlandıkça fiziksel aktivitelerde zorlanmalar gerçekleşir. Bu süreçte ceviz, fiziksel becerilerin kaybedilmesinin önüne geçer.

Melatonin hormonu sayesinde uyku saatlerimiz düzene girer. Ceviz ise melatonin hormonuna oldukça faydalıdır.

Ceviz Nasıl Tüketilir?

Sadece atıştırmalık olarak değil aynı zamanda kahvaltılarda, saltalarda ya da yemeklerde, mezelerde tüketmeyi tercih edebilirsiniz. Tulum peynirine uyumlu bir şekilde eşlik edebilir. Ekmek, kurabiye gibi hamur işlerinin içine dâhil edebilirsiniz. Et yemeklerinizin yanına cevizi dâhil ederek farklı bir lezzet deneyimleyebilirsiniz.

Cevizin Kalori ve Besin Değeri

Cevizin yaklaşık olarak %65’i yağ, %15’i protein, %3’ü ise sudan oluşmaktadır. 30 Gr. Cevizin içinde yaklaşık olarak 190 kalori (Kcal) bulunmaktadır. 100gr. Cevizin içinde 15gr. Protein, 14gr. Karbonhidrat, 98mg. Kalsiyum bulunmaktadır. Ayrıca, E vitamini, B vitaminleri, magnezyum, demir ve çinko gibi önemli mineralleri de içerir. Bu besin ögeleri, vücudun işleyişini destekler ve birçok hastalığın önlenmesine yardımcı olur.

Ceviz Yaprağının Faydaları

Kuvvetlendirici (tonik) etkisi olan ceviz yaprağı, aynı zamanda bağırsak kurtlarını düşürücü etkisi vardır. Ceviz yaprağı çayı sayesinde sindirim bozuklukları, kabızlık gibi birçok hastalığın etkisi azaltılabilmektedir. Deri hastalıklarında antiseptik olarak kullanılabilmektedir. Ağız boşluğu iltihabı, diş eti çekilmeleri ve boğaz, gırtlak hastalıklarına oldukça iyi gelmektedir.

 

 

Ceviz Yetiştiriciliği

Ceviz yetiştiriciliği, uygun iklim ve koşullara göre yapılabilmektedir.

İklim Ve Toprak Koşulları: Ilıman iklimlerde daha verimli yetişen ceviz, aynı zamanda don olmayan ve yazları sıcak geçen bölgelerde elverişli olarak yetişmektedir. Hafif kumlu toprak ceviz ağacı için idealdir.

Çeşit: Seçilen ceviz çeşidi, yetiştirilecek olan bölgenin iklim koşullarına uygun olmalıdır. Bazı popüler ceviz çeşitleri arasında Chandler, Franquette, Hartley, Howard, ve Serr çeşitleri bulunmaktadır.

Hasat: Ceviz ağaçları genellikle sonbaharda hasat edilir. Kabukları açılmaya başladığında toplanan cevizler, kabukları tamamen açılmadan önce toplanmalıdır. Hasat edilen cevizler kurutularak veya taze olarak saklanabilir.

Taze ve kaliteli kuruyemiş çeşitleri için en doğru adres! https://meraykuruyemis.com.tr/