Çocukları Küçük Kurşunla Öldürürler Değil mi Anne ?

TAKİP ET

Bosna'da Sırbistan sınırına 10km uzaklıkta Boşnak şehri Srebrenica'da yaşayan, adını bilmediğimiz bir çocuk sormuş bu soruyu annesine;" ASKERLER ÇOCUKLARI KÜÇÜK KURŞUNLA ÖLDÜRÜRLER DEĞİL Mİ AN

Bosna'da Sırbistan sınırına 10km uzaklıkta Boşnak şehri Srebrenica'da yaşayan, adını bilmediğimiz bir çocuk sormuş bu soruyu annesine; ASKERLER ÇOCUKLARI KÜÇÜK KURŞUNLA ÖLDÜRÜRLER DEĞİL Mİ ANNE?''  Ardından da, ne yazık ki, 11 temmuz 1995 tarihinde yapılan katliamda henüz 4 yaşındayken öldürülmüş.Bu sözü ilk duyduğunuzda ne hissedersiniz ? Tabiki anlatılamaz.

Bir çocuk bunu nasıl söyleyebilir.Ya da bu sözü söyleten dünya ve sözde insan hakları savunucuları  size soruyorum, bu çocuğa bu korkuya reva görenler alınlarındaki kara lekeyi hiçbir gerekçe temizleyemez.

Bundan 24 yıl önce binlerce Müslümanın, sırf Müslüman oldukları için öldürüldüğü, tecavüz edildiği, türlü işkencelere tabi tutulduğu ülkedir Bosna Hersek. Avrupa'nın tam orta yerinde Srebrenica da   bir vahşetin kurbanı olan insanların günü bugün.

Srebrenitca katliamını hala bilmeyenler için kısaca Srebrenitca  katliamı nasıl olmuştu anlatmak istiyorum.

Yugoslavya'nın çöküşü üzerine 1992 yılında Sırpların Bosna'da başlattıkları soykırımın ardından bölgeye zoraki olarak müdahale eden Birleşmiş Milletler'in güvenli bölge ilan edilen 6 bölge arasında Srebrenitsa da bulunmaktaydı.


Savaştan önce nüfüsu 24 bin civarı olan kentin nüfusu diğer bölgelerden gelen mülteci göçleriyle 60 bin civarına gelmişti. BM Barış Gücü, bu bölgelere asker sevk etti ve Sırp saldırıları durdu. Ancak Srebrenitca etrafındaki Sırp kuşatması devam etti ve sonraki 2 yıl içinde çok az sayıda insani yardım konvoyunun kasabaya girmesine izin verildi. Müslümanların elindeki silahlar BM Barış Gücü tarafından koruma gerekçesiyle toplanmıştı Artık Srebrenitsa 'açlık' ve 'hastalıklar' ile mücadele eden bir 'toplama kampı'na dönüşmüştü.


Esir alınan BM askerlerine karşılık olarak kamptakiler Mladiç'e teslim edildi. Bosna'daki BM Barış Gücü komutanı Hollandalı generalden aldıkları emir doğrultusunda kenti boşalttılar. Savaş sırasında şehrin güvenliğinden sorumlu olan Hollandalı Komutan Thom Karremans kendisine sığınan 25 bin mülteciyi ve şehri Sırplara teslim etti. Daha sonra ortaya çıkan bir video kasetinde Sırp generalin kenti boşaltan Hollandalı komutana bir hediye verirken görüntüleri çekilecekti.


Mladiç komutasındaki Sırplar Srebrenitca'ya olan saldırılara başladığında Boşnak müslümanların toplanan silahlarını geri almak için yaptıkları başvuru , sorumlu Hollanda komutanı Thom Karremans tarafından reddedildi.
11 Temmuz 1995 Srebrenica Soykırımı Başladı
Sırp askerleri yaklaşık 25.000 kadın ve çocuğu ayırarak, otobüslerle Boşnakların elindeki Kladanj bölgesine gönderdi. Srebrenitsa'nın Tanjarz Kırsalı'nda tam 10 bin kişiyi esir alan askeri grup Mladiç'in emriyle esirleri öldürmeye başladı. Otobüs ve kamyonlara bindirilen Boşnaklar ormanlık alanlarda, fabrikalarda ve depolarda katledildi. Sırplar topladıkları Müslüman Boşnaklara günlerce sistematik işkence yapmış ve öyle katletmişti. Müslümanları, evlatlarının kardeşlerinin gözleri önünde öldürdükten sonra, cesetlerini yine onlara gömdürdüler. Tarih sahnesine bu vahşet Srebrenica Katliamı olarak geçecekti.
Sırp vahşeti Avrupa'dan yüz bularak doruğa çıktı ve tam 5 gün süren katliamda bilanço 8372 Müslüman Boşnak olarak tespite edildi. Kalan 2700 kişi serbest bırakıldı.
Sırp canileri Şehit ettiği insanların cesetlerin kimlikleri tespit edilmesin diye cesetleri parçalayarak iskeletlerini çıkartı. Daha sonra bu cesetler krematoryumda yakıldıktan sonra Lahey Mezarlığı'na ve ülkedeki sayıları 64'ü bulan toplu mezarlara gömüldüler. 2015 yılı itibariyle öldürülen 8 bin 372 kişiden sadece 6 bin 377'sine ulaşılabildi.

Türklerden öç alma vakti gelmiştir


,Ratko Mladiç komutasındaki Sırp birlikleri Srebrenitca'ya girerken Mladiç kameralara : Bugün 11 Temmuz 1995. Sırplar için kutsal bir günün yıl dönümünü kutlamadan önce Sırp Srebrenitca'dayız. Bu kenti Sırp milletine armağan ediyoruz. Osmanlı'ya karşı gerçekleştirdiğimiz ayaklanmanın anısına, Türklerden öç alma vakti gelmiştir. diyordu.

Şimdi soruyorum size Srebrenica yarasını hangi merhem sarar?

''Çocukları küçük kurşunla öldürürler değil mi anne''sorusu aklımdan hiç çıkmacak. Cevabı verilemeyecek sorudur bu .4 yaşındaki bir çocuğun ölüm sözcüğünün ne olduğunu bilmesidir. Kendi çocuğunun sana bu cümleyi kurması neler hissettirir? Savaşta enbüyük acıyı yine çocuklar yaşadı ve hala yaşıyor.


Sadece okudunuz...

Tüyleriniz diken diken oldu..

Boğazınız düğümlendi..

Ağlamaklı oldunuz,

Ve böyle oldu...

Dünya bu katliama sustu ve diğer katliamlara susacak.

Vatan ve millet uğruna kendilerini feda eden tüm şehit ve gazilerimizi rahmet  ve minnetle anıyorum.

 

         Zeynel GÖKTEKİN

[gallery ids=45152,45151,45149,45148,45147,45145,45146,45150]

 

 

 

ÇOCUKLARI KÜÇÜK KURŞUNLA ÖLDÜRÜRLER DEĞİL Mİ ANNE Karaman Srebrenica Zeynel GÖKTEKİN