Gazze ve Kudüs İçin Zekat ve Sadaka Bağışı: İhtiyaç Sahiplerine Umut Olun

TAKİP ET

Gazze ve Kudüs İçin Zekat ve Sadaka Bağışı: İhtiyaç Sahiplerine Umut Olun

Zekât nasıl hesaplanır

Zekât nasıl hesaplanır sorusu özellikle Ramazan gibi yardımlaşma ve dayanışma ayının yaklaşmasıyla birlikte oldukça merak edilen konular arasında yer almaktadır. Zekât nasıl hesaplanır konusunun halk arasında oldukça bilinen ve basit bir yöntemi vardır. Bu yöntem kişinin zenginliğini ifade eden mallarından kırkta birini ihtiyaç sahipleri ile paylaşmasıdır. Zekât nasıl hesaplanır sorusuna daha detaylı bir yanıt vermek için matematiksel olarak şu şekilde açıklayabiliriz, zekât, zengin kimselerin yani borçsuz mal toplamı 80,2 gr altını geçen kimselerin, bu malları üzerinden kameri ay olarak 354 gün geçmişse vermesi gereken miktardır. 80,2 gram altının %2,5 kadarı alınarak hesaplanır. Yani altın gram oranınız üzerinden %2,5 kadarı kadar zekât vermeniz gerekmektedir. Zekât da bu miktara ulaşınca verilmektedir. Özellikle ticarete konu olan her mal eğer şartlar yerine geliyorsa üzerinden zekât verilmesi gereken mallar haline dönüşür. Daha önemlisi hangi mallardan ne kadar zekât verileceği konusudur. Özellikle kişinin tüm mülkü borçsuz ve bir yıl süreyle elinde kalan her mal altın biriminden %25 hesaplanarak üzerinden zekât verilir. Ticaret malı olarak bulundurulan her türlü kıyafet, yiyecek üzerinden de zekât verilir. Nisap miktarı sadaka ve kurban benzeri ibadetler için konulan bir zenginlik ölçütüdür. Asgari zenginlik miktarı olarak da açıklamak mümkündür. Borcundan ve temel ihtiyaçlarından geriye kalan mal anlamına gelmektedir.  Bunun yanı sıra kişinin tüm mülkü borçsuz ve bir yıl süreyle elinde kalan her mal altın biriminden %25 hesaplanarak üzerinden zekât verilir. Ticaret malı olarak bulundurulan her türlü kıyafet, yiyecek üzerinden de zekât verilir. Nisap miktarı sadaka ve kurban benzeri ibadetler için konulan bir zenginlik ölçütüdür. Asgari zenginlik miktarı olarak da açıklamak mümkündür. Borcundan ve temel ihtiyaçlarından geriye kalan mal anlamına gelmektedir. Zekâtın kimlere verileceği konusu da açıkça Kuran-ı Kerimde belirtilmiştir. Sizler de zekâtlarınızı Yedi Başak üzerinden vermek isterseniz, Online sistem üzerinden, 7/24 açık çağrı merkezimizden, PTT ile bağış yaparak, E-kart ve SMS yoluyla da bağışlarınızı derneğimize iletebilirsiniz.  Ziraat bankası hesap numaralarımız üzerinden de EFT ve Havale işlemlerinizi gerçekleştirerek yardımlarınızı iletebilirsiniz.

Fitre zekât hesaplama

Altın, temelde bir Dünya üzerinde bilinen neredeyse en değerli madenler arasındadır. Bu madeni işleyen ve yöneten güçler tarafından belli bir oranda daha da yol alabilmesi için dolar kuruna da bağlı olarak her geçen gün artış göstermektedir. Zekât hesaplama altın değeri üzerinler yapılmaktadır. Bilindiği üzere değerli madenler dünyanın her döneminde kıymetli olmuştur. Fitre zekât hesaplama konusu da özellikle insanların ellerindeki mal varlığının artıcı nitelikte olması ve bu yüzden altına çevrilerek daha kolay bir şekilde hesaplanmasını sağlamaktadır. Fakat fitre her sene belli bir oranda dönemin gıda fiyatları, asgari ücret ve bir kişinin bir günlük gıda ihtiyaçları gibi değişkenlere bağlı olarak her sene değişiklik göstermekte ve Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanmaktadır. Diyanet  İşleri başkanlığı 2024 yılı için Fitre ücretini 15 TL (On Beş Türk Lirası) olarak açıklamıştır.  Zekât hesaplaması da daha farklı bir geleneğe ve sisteme bağlıdır. sahabe döneminde ve Peygamberimiz döneminde de altın dinarlar ve gümüş dirhemler kullanıldığından sünnet olarak da elimizde veriler olmasını sağlayan iki madendir.  Fitre zekât hesaplama konusuna gelecek olursak, Zekât yükümlülüğü doğan kimsenin 80,2 gr. Altının %2,5 oranında hesaplanan kısmını zekât olarak vermesi gerekmektedir. Peygamber sünneti takip edildiğinde 20 dinar altın 80,18 ile 80,2 gram arasında olduğu tahmin edilmektedir. 200 dinar gümüşün ise 561,2 gram olduğu ön görülmekte. Bu sebeple bunların halk arasında bilinen 1/40 oranını yani %2,5 kadarını vermek doğru olacaktır. Hanefi mezhebine göre kadın ziynet eşyasının zekâta tabi olduğunu belirtirken İmam Şafii, İmam Malik ve Hanbel’e göre de zekâta tabi tutulmaması gerekmektedir. Yalnızca kadınlar ziynet eşyası bakımından israfa kaçarlarsa ancak o zaman zekâta tabii olur. Zekâtın vaktinden önce verilmesi gerekmez, nisap miktarı malı olan kimse kameti ayda 354 gün malı elinde bulunursa artık farz olur ve zekâtını vermesi gerekir. Nisaba ulaşan, zengin olduğu tarihi, kameri aya göre bir yere yazar. Mesela, Recep ayının 3’ünde zengin olmuşsa, bir yıl sonra Recebin üçü gelince yine nisap kadar parası ve ticaret malı varsa zekâtını verir. Yedi Başak insani Yardım Derneği olarak zekâtlarınızı ihtiyaç sahipleri ile paylaşmanıza vesile oluyoruz. Aradaki köprü vazifesini üstleniyoruz.

Fitre 2024

Fitre bir tür zekâttır. Bu zekât bazı mezheplere göre vacipken bazı mezheplere göre de farz yerine geçmektedir. Dinimizde ramazan ayının sonunda verilen bir zekât türüdür. Fitre, kelime anlamı olarak "temizlik" ve "açıklık" anlamlarına gelir. Ramazan ayında oruç tutan ve maddi durumu el veren herkes için bir sorumluluktur. Fıtır sadakası ise fitre ile aynıdır. Sadece Fıtır bu verilen zekâtın ismidir. Her Müslüman kendinin bakmakla yükümlü olduğu kimseler adına bu miktarı ihtiyaç sahibi kimselere verir. Bu miktar her sene Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenmektedir. Fitre 2024 bedeli Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından 130 TL (Yüz Otuz ürk Lirası) olarak belirlenmiştir. Bu ücret bir kişinin günlük temel ihtiyaçlarını en asgari düzeyde karşılamasına yetebilecek bir ücret olarak belirlenmektedir. Fitre vermek oldukça büyük güzellikler içermektedir. Bunların en önemlisi mal ile yapılan bir ibadet olduğundan zengin ve fakir arasındaki dengeyi ve dayanışmayı sağlamaktadır. Fitre, toplumda zengin ile fakir arasında bir denge kurulmasına yardımcı olur. Zenginler, mallarından bir miktarı fakirlere dağıtarak toplumda yardımlaşma ve dayanışma duygusunu güçlendirirler. Durumu olmayan ihtiyaç sahibi kimselerin ise Ramazan Bayramını mutluluk ve huzur ile kutlamasına yardımcı olur. Fıtır sadakası ihtiyaç sahibi kimselerin de Ramazan Bayramı ruhuna girerek herkesin eşitlendiği bir ortam oluşmasına vesile olur. Bu sayede herkes bayram sevincini ortak bir şekilde yaşamış olur. Toplumsal faydasının yanı sıra kişinin manevi arınmasını, vicdani sorumluluklarını da yerine getirmesini sağladığından bireysel bir fayda da içerir. Fitre vermek kişinin bencillikten arınmasına destek olurken cömertlik ve paylaşımcı ruhun da artmasına katkıda bulunur. Kişiyi Allah’a yaklaştırır ve malını Allah uğrunda harcayarak malının da temizlenmesine yardımcı olur. Tüm bu sebeplerden dolayı oldukça önemli bir ibadet olarak kabul edilir.  Sizler de fitre 2024 bedelinizi, sadakalarınızı ve farz olan bu zekâtları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için derneğimiz web sayfası üzerinde bulunan Fitre kısmından hızlı şekilde bağışta bulunabilirsiniz. Bir umuttur Ramazan diyerek sizler de ihtiyaç sahiplerine umut olabilirsiniz.