GÜZELLİK SALON SAHİPLERİNE LAZER EPİLASYON REKLAM YASAĞI GELDİ. CEZASI 155 BİNİ AŞIYOR

TAKİP ET

Ticaret Bakanlığı güzellik salonlarına reklam yasağı getirdi. Bu faaliyeti gösteren ve idame ettiren güzellik salonlarına 155 bini aşan ceza uygulanacağı açıklandı. Ticaret Bakanlığı Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü'nün güzellik salonlarının reklam faaliyetleri hakkındaki yazısı ekte sunulmaktadır.

DAĞITIM YERLERİNE
Son dönemde, güzellik salonu olarak faaliyet gösteren işyerlerinin başta internet siteleri ve sosyal medya sitelerinde yer alan tanıtımları olmak üzere, broşür, açık hava reklamı, vb. mecralarda yayınlanan reklamlarında ”botoks, dolgu, dermapen, saç ekimi, lazer epilasyon” gibi tabipler tarafından uygulanması gereken tıbbi uygulamalarla ilgili tanıtımlar yaptıkları, kampanyalı fiyat bilgileri ve bu işlemlerin uygulandığı hastaların tedavi öncesi ve sonrasına ait görsellerini paylaştıkları yönünde gerek İl Sağlık Müdürlüklerinin denetimleri sonucunda tespit edilen durumlar gerekse tüketiciler tarafından yapılan şikayetler artan bir şekilde Bakanlığımıza iletilmekte ve konunun reklam yönüyle de Bakanlığımız bünyesinde oluşturulan Reklam Kurulunca incelenmesi talep edilmektedir.

Bilindiği gibi, 15/2/2008 tarih ve 26788 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin 39 uncu maddesi ile Güzellik ve Estetik Amaçlı Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik yürürlükten kaldırılmış ve aynı Yönetmeliğin Geçici 5 inci maddesi ile de güzellik salonları sağlık kuruluşu statüsünden çıkarılmıştır.

Anılan Yönetmeliğin Geçici 5 inci maddesine göre, güzellik salonlarının İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmelik kapsamında belediyelerce ruhsatlandırılacağı düzenlenerek, Yönetmelik maddesinin 2 inci fıkrasında yer alan; "Güzellik salonunda tıp fakültesi diploması olan biri çalışsa bile, tabip yetkisinde olan tıbbi işlemler güzellik salonunda yapılamaz. Bu hususa uymadığı tespit edilen kişiler hakkında ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.” hükmü ile, her ne şekilde olursa olsun, tabip tarafından yapılması gereken tıbbi işlemlerin güzellik salonlarında gerçekleştirilmesi yasaklanmıştır.

Buna ek olarak, güzellik salonu olarak faaliyet gösteren işyerlerinin tabi bulunduğu İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatlarına İlişkin Yönetmeliğin "J-Güzellik Salonları" başlıklı 13.2 maddesinin a bendinde yer alan "13.2-Epilasyon/depilasyon biriminde: a. Lazer epilasyon yöntemleri hariç tıbbi cihaz kapsamına girmeyen cihazları kullanarak tıbbi amaçlı olmayan epilasyon ve depilasyon işlemleri  hükmünün Danıştay Onuncu Dairesinin 12/11/2020 tarihli ve E.2017/1846; 142020/4821 sayılı kararı ile iptal edildiği dikkate alındığında, söz konusu salonlarda lazer epilasyon işleminin yanı sıra İPL ve foto epilasyon yöntemlerinin uygulanmasına da imkan bulunmamaktadır.

Bu bağlamda, söz konusu işyerlerinin yetkisiz sağlık hizmeti sunumuna ilişkin tanıtımlarının, yürürlükte bulunan reklam mevzuatına aykırı olmasının yanı sıra, tüketicileri maddi ve manevi kayıplara uğratan bir nitelik taşıdığı ve aynı zamanda birey ve toplum sağlığı açısından ciddi tehlike oluşturduğu bilinmektedir. Bu nedenle, bahsi geçen işyerlerine ait reklamların mevzuata aykırı ise tespit edilmesi ve sorumlular hakkında gerekli idari yaptırımların uygulanması son derece önem arz etmektedir.
 

   

 




LAZER EPİLASYON REKLAM YASAĞI