Merkez Bankası'nın yeni başkanı Hafize Gaye Erkan oldu

TAKİP ET

Merkez Bankası Başkanlığı'na Hafize Gaye Erkan atandı. Atama kararı Resmi Gazete'de yayımlandı. Merkez Bankası'na atanan ilk kadın başkan olan Hafize Gaye Erkan, ABD'de 'Müthiş Türk Kızı' diye tanınıyor.

Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanlığına Hafize Gaye Erkan atandı.

HAFİZE GAYE ERKAN KİMDİR, KAÇ YAŞINDA? HAYATI VE KARİYERİ... 

Hafize Gaye Erkan kimdir?


Hafize Gaye Erkan, 1982 yılında dünyaya geldi. İstanbul doğumludur. Türk ekonomist ve mühendis. Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü'nden mezun olmasının ardından eğitimine ABD'de sürdürdü. Amerika Birleşik Devletleri'nde finans alanında çalışmaya başladı. Çeşitli finans danışmanlığı şirketleri ve bir bankada üst düzey idareci olarak çalıştı. Bazı ekonomi dergileri tarafından dikkat çeken genç ekonomistler arasında gösterildi.

İstanbul Erkek Lisesi'nden mezun olan Erkan, 1997 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği bölümüne derce yapaak girdi. Bölümünü birincilikle tamamladı ve ardından Princeton Üniversitesi'nden kabul edilerek yurt dışına taşındı. Princeton'da iki yıllık doktora programını bir yılda tamamlayan ilk öğrenci olma başarısını gösterdi. Bu sayede ülkedeki "en genç finans profesörü" unvanını elde etmiş oldu.

ABD'de iş dünyasına yönelik İngilizce yayımlanan ilk ve tek Türk dergisi "TurkofAmerica" tarafından verilen "40 Yaş Altı En Etkin 40 Genci" ödülleri sahiplerini buldu.

Daha sonra Harvard Business School'da yönetim bilimleri ve Stanford Üniversitesi'nde liderlik üzerine iki eğitim programını daha tamamladı.

Sektöre Princeton'daki eğitimini tamamlamasının ardından, aldığı teklif üzerine 2005 yılında Goldman Sachs'da başladı. Burada yaklaşık 9 yıl çalıştı ve ardından o dönem yaşadığı problemler yüzünden devlet idaresine geçmiş bir banka olan First Republic Bank'da yönetici olarak çalışmaya başladı.

Bankada başarılı bir kariyere imza attı ve bankanın fonlarının yaklaşık 10 kata kadar büyümesinde geniş rol oynadı. Bu sayede bankanın tepe yöneticilerinden biri konumuna geldi.

Hafize Gaye Erkan ayrıca Merkezi Amerika Birleşik Devletleri'nde olan  mücevher şirketi Tiffany & Co.'da iki yıl yönetim kurulu üyeliği yaptı. Şimdilerde ise finans danışmanlığı şirketi Marsh McLennan'da yönetim kurulu üyesi olarak yer almaktadır.

Harvard Business School Marsh McLennan Hafize Gaye Erkan Merkez bankası başkanı kim olacak Endüstri Mühendisliği