İMAN VARSA İMKANDA VARDIR

TAKİP ET

Endülüs Emevi Devletinin merkezi ''Kurtuba'', Avrupanın en zengin kültür merkezi olarak dörtyüz  bin yazma eseri ile Avrupa'nın Merkezi sayılabilecek İspanya da  müslümaların hakimiyeti 781 yıl devam

Endülüs Emevi Devletinin merkezi ''Kurtuba'', Avrupanın en zengin kültür merkezi olarak dörtyüz  bin yazma eseri ile Avrupa'nın Merkezi sayılabilecek İspanya da  müslümaların hakimiyeti 781 yıl devam etti.Peki hangi güç ve imanla fetih edildi o topraklar?Önce onların gözünden bakalım bu fetih destanına.

O dönem hüküm süren Vizigot Krallığı taht kavgaları toplum içindeki kargaşalar, yahudileri zorla hristiyanlaştırma çabaları gibi problemlerle uğraşırken; İspanya'nın Müslümalar tarafından fetih edildiği haberini, Vizigot Kralına ileten şahsın şu sözleri çok dikkat çekici '' Topraklarımıza göktenmi indikleri yoksa yerdenmi çıktıkları belli olmayan bir kavim geldi.'' Nereden geldi bu kavim ? İnsan üstü bir varlık mı bu insanlar. Yıl 711 nasıl bir teknoloji ve güce sahip ki bu denli abartarak ifade ettiler bu kavmi?

Bu kavim  İsmi Cebelitarık Boğazı'na verilen, Arapça'da cebel dağ; Cebel-i Târık, Tarık'ın dağı manasına gelen Tarık bin Ziyad  ve emrindeki 12.000 kişilik ordusu. İdrisi'nin  Nüzhetü'l Müştak adlı eserinde anlatılanlara göre Tarık bin Ziyad kıtanın sahiline çıktığında askerlerinin geri dönme umutlarını ve savaştan kaçma fikirlerini akıllarından silmeleri için Gemileri yakar ve o muhteşem konuşmayı yapar; ''Arkanızda düşman gibi deniz, önünüzde deniz gibi düşman. Nereye kaçacaksınız? Vallahi sizin için ancak sadakat ve sabır kalmıştır. Düşmanın silahı, teçhizatı ve erzakı boldur. Sizin silah olarak ancak kılıçlarınız, erzak olarak da düşmanın elinden sahip olabileceğiniz vardır.''

Yüreklerindeki iman ve inanç komutanlarındaki kararlık ve önlerindeki tek seçenek zafer.Kaybetmek yok her türlü kazanacaklar zaten, ya o ttoprakları ya da şahadeti. İşte bu duygular onları güçlü ve nerden geldikleri belli olmayan bir kavim yaptı.Yazımın başında da belirttiğim gibi o topraklarda 781 yıl sürecek, binlerce eserin yer aldığı; Kültür ,medeniyet ve insanca yaşanılacak bir İslam devleti kuruldu.

İslam medeniyetinin ulaştığı her yerde refah ve huzur vardır. Çünkü İslam medeniyeti vahiy medeniyetidir.İnsanın, hayvanın, bitkiyi canlı cansız bütün varlıkları her zerresi ile bir bütün olarak kapsayan bir medeniyet.Bunları idrak edebilmek iman ve inançla sabit.

Yani ''İman varsa, imkan da vardır'' üstadım...