Karaman'da Elmanın Üreticiden Markete Fiyat Yolculuğu Tepki Çekti
Karaman’da üreticiden yaklaşık 12-20 TL aralığında alınan elmanın, tedarik zincirinin farklı aşamalarında 75 TL ve 90 TL seviyelerine ulaşması gündeme getiren Avukat Hüseyin Mutlu, fiyat farkının araştırılması ve gerekli denetimlerin yapılması talebiyle Karaman Belediyesi ile Ticaret İl Müdürlüğü’ne resmi şikâyet dilekçesi sunduklarını açıkladı.
Karaman’da elma fiyatlarında üretici ile tüketici arasındaki fark tartışma konusu oldu. Avukat Hüseyin Mutlu, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, kentte geçtiğimiz hafta hasat edilen bir elmanın üreticiden tüketiciye ulaşıncaya kadar geçirdiği fiyat değişimine dikkat çekti.
Mutlu’nun paylaşımında, Karaman’da bahçelerde üreticiden elmanın genel olarak 12-20 TL civarında tüccarlar tarafından satın alındığı ifade edildi.
Açıklamada, örnek bir tedarik zinciri üzerinden üreticiden Karaman Hali’ne kayıtlı tüccara, buradan da Karaman’daki File markete uzanan süreçte fiyatın ciddi şekilde yükseldiği öne sürüldü.
Mutlu, paylaşımında söz konusu süreci şu ifadelerle gündeme getirdi: “Aynı ilde bir haftada üreticiden 30 TL, haldeki aracıdan 75 TL, markette 90 TL...”
Resmi şikâyet dilekçeleri verildi
Avukat Hüseyin Mutlu, üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkının ve tedarik zincirindeki fiyat oluşumunun denetlenmesi amacıyla Karaman Belediyesi’ne ve Ticaret İl Müdürlüğü’ne resmi şikâyet dilekçeleri sunduklarını açıkladı.
Mutlu, tedarik zincirindeki fiyat farkının incelenmesini ve gerekli işlemlerin yapılmasını talep ettiklerini belirterek, konunun ilgili kurumlar tarafından araştırılmasını istedi.
“Tedarik zincirindeki uçurum denetlenmeli”
Mutlu, açıklamasında üreticiden çıkan ürünün tüketiciye ulaşıncaya kadar geçirdiği aşamalarda ortaya çıkan fiyat farkının kamuoyunca sorgulanması gerektiğine dikkat çekti.
Şikâyet başvurularının ardından ilgili kurumların yapacağı inceleme ve değerlendirmelerin, elmanın üreticiden tüketiciye kadar olan fiyat oluşumuna ilişkin daha net bir tablo ortaya koyması bekleniyor.