Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" Münasebetiyle Basın Mensuplarımız ile Bir Araya Geldi

TAKİP ET

Vali Tuncay Akkoyun, '10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü' münasebetiyle basın mensuplarımız ile akşam yemeği programında bir araya geldi. 

Karamanoğlu Mehmet Bey Gazeteciler Cemiyeti Temsilcisi Necati Ermiş ve Karaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu’nun açılış konuşmaları ile başlayan program, Vali Tuncay Akkoyun’un konuşması ile devam etti.

Karaman Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Kemal Önder Demirkollu yaptığı konuşmada;’’ Sayın Vali’m, Sayın Müdürlerim, değerli kıymetli meslektaşlarım.
Gazetecilik, başkalarının sorunları yazmaktan, kendi sorunlarını dile getiremeyen garip bir meslek. Herkesçe de bilinen ancak, nadir dile getirilen gazetecilik mesleğinin sorunlarını bu özel günümüzde dile getirmek istiyorum.
Henüz resmi bir rapora konu olmasa da; Türkiye’de yüzlerce gazete kapandı, gazetelerin tirajları düştü ve binlerce gazeteci işsizler kervanına katıldı. Son yıllarda Türkiye’nin önde gelen gazeteleri bile artan maliyetler ve düşen reklam gelirleri nedeniyle gazetelerinin kapısına kilit vurmak zorunda kaldı. Artan maliyetler nedeniyle yüzlerce gazete baskısına veda ederken, Türk gazetecilik tarihinin köklü gazeteleri bile kâğıt baskıyı bitirerek, bazı gazetelere ek yapıldı. Gazete ve dergilerin tiraj kaybı yüzde 50’leri geçti. Resmi ilan ve reklam bedellerinde de önemli gerilemeler var. Türkiye genelinde yaşanan sorunların aynısı bölgemiz Karaman'da da yaşanıyor. Gazetelerin ve gazetecilerin var olan ve özellikle bilinen sorunları bu özel günde dahil her gün paylaşılsa yeridir. Çünkü basın sektöründe yaşanan sorunların bir an önce çözülmesi, sürekli itibar kaybeden basın mesleğinin gelişmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Gazeteci ve internet medyasının hak ettikleri güvencelere kavuşturulması gerekmektedir. Çünkü gazeteciler; demokrasinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Demokrasilerde şeffaf ve güvenilir bilgiye erişim yaşamsal önemdedir. İfade özgürlüğü ve özgür basın, çağdaş, katılımcı ve çoğulcu demokrasinin olmazsa olmazlarıdır. İfade ve basın özgürlüğü, şeffaflık ve hesap verilebilirlik, çağdaş toplumların ve demokrasinin temel direkleridir. Bunlar sadece basının ve gazetecilerin değil, tüm toplumun meselesidir. Bu özgürlüklerden yoksun bir toplumun ilerlemesi mümkün değildir.
Türk basını, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen ‘Gazetecilik Meslek Yasası’na acilen ihtiyaç duymaktadır. Günümüzde böyle bir yasa olmayınca dileyen herkes, eğitimine ve bilgi birikimine bakılmaksızın “gazeteciyim” diyerek mesleğe başlayabilmektedir. Bu durumu da özellikle her seçim öncesi fazlasıyla denk gelmekteyiz. Eline fotoğraf makinesi alıp bir internet sitesi açan gazeteciyim diye ortalıklarda gezdiklerini çok gördük. Ne var ki seçimlerin akabinde hiç birisine bir daha denk gelmiyoruz. Buradan özellikle siyasi parti yetkililerine seslenmek istiyorum. Bu tür şahıslara asla pirim vermemelerini istiyoruz. Gazetecilik mesleğinde bu vb. çarpık durumların ortadan kaldırmak için, gazetecilik mesleğini ve bu mesleği kimlerin yapabileceğini düzenleyen “Gazetecilik Meslek Yasası" teknolojik gelişmeler de göz önüne alınıp günümüz koşullarına uygun olarak yeniden çıkarılmalıdır. Nasıl ki, bir mesleği yapmak için belirli şartlar, koşullar varsa gazetecilik mesleğini yapacak kişilerde de belirli şartlar ve koşullar aranmalı. Bu meslekte hala geleneksel metodlar çok etkili. Bu sektörde ‘alaylı’ gazetecilerin sayısı oldukça fazla. Onların bu sektöre katkısı inkar edilemez. Onları da dışlamadan içine alan kesinlikle bir düzenleme şart. Nasıl ki, ustalık belgesi olmayan berberlik yapamıyorsa, avukatlık ruhsatı olmayan avukatlık yapamıyorsa, gazetecilik belgesi ve ruhsatı olmayan da gazetecilik yapamasın.
Bu anlamda basınımız, kamuoyunun adeta gözü, dili, kulağı ve sesidir. Gazeteciler, ilimiz ve ülkemiz genelinde büyük bir özveriyle, bazı bölgelerde ise her türlü tehlikeyi göze alarak, birer fedakârlık abidesi gibi canları pahasına görevlerini yapmaktadırlar. Ülkemiz ve yerelde Karaman'ımızın sorunlarının kamuoyuna aktarılmasının yanı sıra çözüm önerileriyle de toplum mekanizmasının daha sağlıklı bir şekilde çalışmasına yardımcı olan basın mensuplarımızın yorum ve görüşlerinin çalışmalarımıza sağladığı faydalar yadsınamaz. Basın emekçilerimizin bu yüksek anlayışla görev yaptıklarına inanıyorum. Çalışan gazetecilerimizin rahat çalışma koşullarına sahip, emeğinin hakkını alabildiği, kendini geliştirebildiği bir basın ortamına kavuşmaları en büyük dileğimizdir. Basın Mensubu kardeşlerimizin ve bu mesleğe geçmişte büyük emekler vermiş, ustam dediğimiz gazeteci abilerimin, ablalarımın "10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü" nü kutluyor, aileleri ile birlikte sağlık, mutluluk ve başarı dileklerimi sunuyor, görevlerini yaparken yaşamlarını yitiren basın çalışanlarını, basın şehitlerini rahmetle yad ediyor, tüm basın çalışanlarımıza selamlarımı ve başarı dileklerimi iletiyorum. Bir teşekkürü de hak eden, gece gündüz mesaisi olmayan gazetecilerin eve dönmesini sabırla bekleyen eşlerimize de iletmek istiyorum.
Tekrar tüm Basın Camiamızın gününü kutlarken, Gazeteciler Günü ile aynı güne denk gelen 10 Ocak İdareciler Günü vesilesiyle başta sayın Valimiz Tuncay Akkoyun nezdinde tüm idarecilerin gününü en kalbi dileklerimle kutluyor, sevgi ve muhabbetlerimle hepinizi selamlıyorum. ‘’dedi

Karaman Valisi Tuncay Akkoyun yaptığı Konuşmada;
“Doğru, dürüst ve hakkaniyetle yürütülen habercilik ve gazetecilik, demokrasinin ve fikir özgürlüğünün kuvvetli bir tezâhürüdür.”

 

“Yerelde ve ülkemizin dört bir yanında fedakârca gazetecilik mesleğini icrâ eden tüm basın mensuplarımıza sevgi ve muhabbetlerimi iletiyorum. Sizlerin şahsında tüm gazetecilerimizin 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’nü tebrik ediyorum.” ifadeleriyle konuşmasına başlayan Vali Tuncay Akkoyun, gazetecilik mesleğinin demokrasimizdeki önemine dikkat çekerek, “Gazetecilik, vatandaşlarımızın haber alma ve doğru bilgilendirilmesi hususunda demokrasimizin gereği olarak büyük önem taşımaktadır. Doğru, dürüst ve hakkaniyetle yürütülen habercilik ve gazetecilik, demokrasinin ve fikir özgürlüğünün kuvvetli bir tezâhürüdür. Siz kıymetli gazetecilerimiz, vatandaşlarımızın doğru bilgiye ulaşması ve haber alma ihtiyacının karşılanması hususunda toplumsal mesuliyet şuuru içerisinde, demokratik, insanî ve millî değerlere hassasiyet göstererek mühim görevler yürütmektesiniz.” ifadelerini kullandı.


Gazetecilerimizin mesleklerini dürüstlük ve hakkaniyet çerçevesinde icra etmeleri ve sahip oldukları ilkeli duruşun ülkemiz medyası ve gazeteciliği için çok kıymetli olduğunu vurgulayan Vali Akkoyun, hakikatin sesi gazetecilerimize, Aziz Milletimizin yüzyıllık hedeflerini gerçekleştirmesinde ve aydınlık yarınlarına ulaşmasında mühim vazifeler düştüğünün altını çizdi.


“Asırlık vizyonumuz Türkiye Yüzyılı, teknoloji, kültür, sanat ve daha birçok alanda olduğu gibi gazetecilik ve iletişimin de yüzyılı olacak, inşallah ülkemiz medyası daha da güçlenecek hakikatin ve doğrunun sesi olmaya kararlılıkla ve gururla devam edecektir.”


Daha sonra Vali Akkoyun, bilginin yayılma hızının arttığı günümüzde, dürüst ve hakkaniyetli gazetecilik anlayışına, tüm zamanlardan daha da çok ihtiyaç duyduğumuzu belirterek, “İlerleyen teknoloji ile birlikte geleneksel haberciliğin yanı sıra internet haberciliği ve sosyal medya gibi yeni mecralarda da bu ilkeli duruşun muhafaza edilmesi çok önemlidir. Yalan ve dezenformasyonun artış gösterdiği günümüzde, vazifelerini gayret ve özveri ile yürüten her bir gazetecimiz, yalan haber ve bilgi kirliğinin önlenmesinde kritik bir rol üstlenmektedir. Asırlık vizyonumuz Türkiye Yüzyılı, teknoloji, kültür, sanat ve daha birçok alanda olduğu gibi gazetecilik ve iletişimin de yüzyılı olacak, inşallah ülkemiz medyası daha da güçlenecek hakikatin ve doğrunun sesi olmaya kararlılıkla ve gururla devam edecektir. Buna yürekten inanıyoruz.” diye konuştu.


Konuşmasının devamında Vali Akkoyun, şunları kaydetti:


"Kamu kurum ve kuruluşlarımız, vatandaşlarımızın haber alma hakkının gerekliliğine mutabık olarak şeffaf, açık ve erişilebilir bir şekilde faaliyet göstermektedir. Sizlerin fikirleri, önerileri ve eleştirileri bizler için çok kıymetlidir. Kadim şehrimiz Karaman’ın kültürel, tarihi ve doğal zenginlikleri, sizlerin gayretleri ve özverili çalışmaları ile daha geniş kitlelerce tanınmaktadır ve tanınacaktır. İlimizde tarım, sanayi ve teknoloji alanlarındaki ilerlemeler ve istihdam artışı kadar mühim olan bir diğer husus: tarihî ve kültürel varlıklarımız ile doğal güzelliklerimiz gibi tüm değerlerimizin tanıtımı ve turizme kazandırılmasıdır. Bütün bunların bir bütün olarak ele alınması ve kamu, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımızın birlikteliği ile Karaman’ın tanıtımı çok büyük önem arz etmektedir. Bu itibarla ilimizin olumlu tanıtımına zarar verecek her türlü tutum ve davranıştan uzak durmak ve sorumluluk bilinciyle hareket etmek, her birimizin aslî görevlerindendir. Gelecek nesillere kalkınmış, gelişmiş ve aynı zamanda yurt içinde ve yurt dışında olumlu bir imaja sahip “Şehir ideali” hepimizin ortak sorumluluğudur.  Bu konularda siz kıymetli basın mensuplarımız, gerekli hassasiyeti göstermektesiniz bundan sonra da göstereceğinize yürekten inanıyorum. Bu duygularla Karaman’da ve ülkemizin dört bir yanında özveri ve fedarkârlık timsâli,  dürüst ve hakkaniyetli gazetecilik anlayışı ile çalışan bütün gazetecilerimize en derin şükranlarımı iletiyorum.  Siz kıymetli basın mensuplarımıza meslek hayatlarınızda ve çalışmalarınızda kolaylıklar ve başarılar diliyor, sağlık, mutluluk ve esenlikler temennî ediyorum. Görevleri başında vefat eden tüm gazetecilerimizi ve basın mensuplarımızı bu vesileyle rahmetle yâd ediyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.” dedi.

 


Konuşmaların ardından program hatıra fotoğrafı çekimi ile sona erdi.


karaman valisi karaman valisi kim karaman valisi nereli karaman valisi tuncay akkoyun karaman haber