KMÜ'DE 18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİNİ ANMA PROGRAMI VE PANELİ

TAKİP ET

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Edebiyat Fakültesi tarafından ‘108. Yılında Çanakkale Muharebeleri’ konulu panel düzenlendi.

Çanakkale Zaferinin 108’inci yıl dönümü nedeniyle düzenlenen panele KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, üniversitenin akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Moderatörlüğünü Edebiyat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. Mehmet Mercan’ın yaptığı panel saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başladı.  

“Çanakkale, tarihimize altın harflerle yazılmış bir zaferdir”

Panel moderatörü Prof. Dr. Mercan, açış konuşmasında milli duygularımızı pekiştirmek ve şehitlerimizi anmak için böyle bir panel düzenlediklerini belirterek şunları söyledi:  “Çanakkale Muharebelerinin 108’inci yılı, İstiklal Marşı’nın kabulünün de 102’nci yılındayız. Bu panelimizde öncelikli olarak Çanakkale Muharebelerinden ve aynı zamanda bir Çanakkale şairi olan Mehmet Akif Ersoy’dan bahsedeceğiz. Çanakkale Muharebeleri aslında yaklaşık 14 ay sürüyor. Çanakkale; 03 Kasım 1914 yılında başlayıp 09 Ocak 1916 yılına kadar süren Birinci Dünya Savaşındaki bir cephe. Bu cephede kazanılan bir zaferdir. Çanakkale, tarihimize altın harflerle yazılmış bir zaferdir. Çanakkale Muharebelerinin hem bizim tarihimizde hem de dünya tarihinde önemi çok büyüktür”.

Prof. Dr. Mehmet Mercan’ın ardından söz alan Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Erol Yüksel, genel hatlarıyla Çanakkale Muharebeleri hakkında bilgiler aktardı.

Panel, Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Alaattin Uca’nın M. Akif Ersoy’un bakışı ile Çanakkale Muharebeleri, İstiklal Marşı ve M. Akif Ersoy hakkında açıklamalarda bulunmasının ardından sona erdi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Türk Halk Kültürü Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından ‘18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı’ düzenlendi.

‘18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı’ kapsamında gerçekleştirilen programa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Gavgalı, üniversitenin akademik ve idari personeli ile davetliler katıldı.

KMÜ Yunus Emre Kültür Evinde düzenlenen program Çanakkale türkülerinden derlenen müzik dinletisi ile başladı. Dinletide kemanda Hüseyin Parbucu, piyanoda Şükran Akkuş ve vokalde Cihan Ünver Çabuk yer aldı.

Çanakkale Şehitleri Anısına Karma Resim Sergisi

Müzik dinletisinin ardından küratörlüğünü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Konuk ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hakan Yılmaz’ın üstlendiği resim serginin açılışı Rektör Mehmet Gavgalı tarafından yapıldı. Rektör Gavgalı eserleri gezerek bilgiler aldı. 18 Mart Çanakkale Şehitlerini Anma Programı kapsamında her yıl düzenlenen sergi başta milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy olmak üzere Çanakkale şehitlerimizin aziz hatırasına minnet ve şükran duyguları ile gerçekleştirildi.

Toplam 35 sanatçı ve 40 eserin yer aldığı karma sergi; Prof. Dr. Abdülgani Arıkan, Prof. Dr. Mehmet Özkartal, Prof. Dr. Mustafa Küçüköner, Prof. Dr. Mutluhan Taş, Prof. Dr. Attila Döl, Doç. Dr. Ahmet Türe, Doç. Dr. Emine Nur Yılmaz Arıkan, Doç. Dr. Mustafa Diğler, Doç. Dr. Oğuz Yurttadur, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Aytaç, Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hakan Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Tanrıver Celasin, Dr. Öğr. Üyesi Betül Serbest Yılmaz, Dr. Öğr. Üyesi Derya Atsatan Konuk, Dr. Öğr. Üyesi Emre Şen, Dr. Öğr. Üyesi Mehmet Susuz, Dr. Öğr. Üyesi Tuğba Levent Kasap, Öğr. Gör. Ceyda Gülsever, Öğr. Gör. Eda Cerit, Öğr. Gör. Gülşen Kahraman, Öğr. Gör. Mustafa Konuk, Öğr. Gör. Necmettin Ertunç, Öğr. Gör. Özgül Yiğit, Öğr. Gör. Seda Dilay, Dr. Öğr. Gör. Tekin Bayrak, Öğr. Gör. Müzeyyen Aköz Şen, Dr. Öğr. Gör Mithat Kandemir, Öğr. Gör. Tevhide Aydın, Öğr. Gör. Yasemin Koparan, Arş. Gör. Şeyda Misman, Ahmet Özşimşek, Gülten Kahraman, Merve Keskin, Semiha Altınsoy ve Şehriban Şahin’in eserlerinden oluşuyor.

Sergi, KMÜ Yunus Emre Kültür Evinde ve https://kmu.edu.tr/stm adresinden ziyaret edilebilecek.