KMÜ'DEN 15 TEMMUZ DEMOKRASİ VE MİLLİ BİRLİK GÜNÜ ANISINA MEŞALELİ ETKİNLİK

TAKİP ET

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi tarafından tertip edilen '15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü' etkinlikleri kapsamında Meşale Yürüyüşü ve Anma Programı düzenlendi.

Geçmişten Günümüze Türkiye'de Darbeler

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü çerçevesinde 14 Temmuz 2021 Çarşamba günü KMÜ Şehit Ömer Halisdemir Konferans Salonunda saat 14.30'da  "Geçmişten Günümüze Türkiye'de Darbeler" panel düzenlendi. Yönlendiriciliğini KMÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Ziyaeddin Kırboğa'nın yapığı panelde Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu Müdürü ve Edebiyat Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Mercan, “Osmanlı Döneminde Darbeler” konusunda, Atatürk İlkeleri ve İnkılâp Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Alaattin Uca da “Cumhuriyet Döneminde Darbeler” hakkında açıklamalarda bulundu.
15 Temmuz Anma Programının akşam bölümünde ise Üniversite Kütüphanesi önünden başlayıp Amfi Tiyatro'ya kadar meşaleli yürüyüş yapıldı. Meşaleli yürüyüşe KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık AK, Rektör Yardımcıları Prof Dr. Hüseyin Muşmal, Prof Dr. Murat Ertekin, AK Parti İl Başkanı Abidin Çağlayan, AK Parti İl Kadınlar Kolu Başkanı Fatma Çoştu, Üniversitenin idari ve akademik personeli ve çok sayıda vatandandaş katıldı. 
Program, meşaleli yürüyüşün ardından Amfi Tiyatro'daki etkinliklerle süren programda Kur'an-ı Kerim tilaveti,15 Temmuz'u anlatan şiir dinletileri ve belgesel gösterimi ayrıca şehitler için salâ okunnasının ardından 25. ve 26. Dönem Ankara Milletvekili Ahmet Gündoğdu, günün anlam ve önemine ilişkin çevrim içi konuşmasında 15 Temmuz'da yaşananları anlattı. 

15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla Amfi Tiyatro'daki programda, Rektör Prof. Dr. Namık Ak, yaptığı konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemiz, hain bir darbe girişimiyle karşı karşıya kalmış; içimizdeki kötü emellerini gizleyen millet düşmanlarının dış güçlerle iş birliği içinde başlattığı harekat, devletimizin kararlı adımları, Cumhurbaşkanımız ve Başkomutanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın cesur duruşu, milletimizin desteği ve Allah’ın inayetiyle başarısızlıkla sonuçlanmıştır.

15 Temmuz akşamında devreye sokulan hain plan, 16 Temmuz’da devlet-millet birlikteliğiyle bozguna uğratılırken 250’nin üzerinde şehidimiz ve yüzlerce yaralımızla aziz milletimiz dünya tarihine yeni bir kahramanlık destanı daha eklemiştir.

İç ve dış mihraklara karşı ‘Türkiye Geçilmez’ dedirten 15 Temmuz zaferi; Türk milletinin vatanı, toprağı, şerefi uğruna, millet iradesi ve devletinin bekası için gözünü kırpmadan canını ortaya koyacağını ve her ne koşulda olursa olsun sağduyusunu muhafaza ederek doğrunun ve haklının yanında yer alacağını bir kez daha tüm dünyaya göstermiştir.

15 Temmuz’da Türk milleti hangi kesimden ve hangi görüşten olursa olsun kadınıyla erkeğiyle, genciyle yaşlısıyla millet egemenliğinden asla vazgeçmeyeceğini, hiçbir pazarlık ve hiçbir menfaat için devletini ve onu yöneten iktidarı tehlikeye düşürüp zafiyete uğratmayacağını cesur bir direnişle ortaya koymuştur.

15 Temmuz’un sene-i devriyesinde, Peygamber Ocağı ordumuzla, güvenlik güçlerimizle, nice kutlu zaferlere imza atan o şanlı ordunun yiğit Mehmetçiğiyle ve bu arif, asil, aziz, necip, kahraman milletin her bir neferiyle, girdiği tüm mücadelelerden muzaffer çıkmasını diliyor; başta 15 Temmuz şehitleri olmak üzere tüm şehitlerimizi rahmet, minnet ve şükranla yad ederek ruh-i maneviyeleri huzurunda kemal-i hürmetlerimi arz ediyorum. Ruhları şad olsun.” 

Program, KMÜ İslami İlimler Fakültesi öğretim Üyesi Doç. Dr. Duran Ali Yıldırım'ın yaptığı duaların ardından sona erdi.

Program üniversitenin resmi Youtube ve Facebook hesaplarından da canlı yayınlandı.