Konya Ovası'na Göksu Havzası'ndan Getirilen Su Toprakla Buluşmaya Başladı.

TAKİP ET

 Osmanlı Sultanı 2

 Osmanlı Sultanı 2. Abdülhamit Han'ın 1907 yılında hazırlattığı Konya Ovası Projesi (KOP) tamamlanıyor.


Göksu Havzası'ndan Akdeniz'e boşa akan su, 225 kilometre uzunluğundaki kanallarla getirilerek barajlarda birikti. Projenin önemli ayaklarından Mavi Tünel Projesi ile suyu Konya Ovası'na aktaracak 125 kilometre uzunluğundaki Apa Hotamış iletim kanalından deneme amaçlı su verildi.

Konya'nın Çumra ilçesinin 10 kilometre güneydoğusundaki Hotamış depolamasına ulaştı. Eski Hotamış Gölü üzerine inşa edilen 26 kilometre uzunluğu ve 580 milyon metreküp depolama hacmiyle dünyanın en büyük yapay gölleri arasında yer alacak Hotamış depolamasına su verilmeye başlandığını duyan bölge çiftçileri ve Karaman Milletvekili  Selman Oğuzhan Eser tarihi ana tanıklık etmek üzere toplandı.

Konuyla ilgili olarak Karaman Ak Parti İl Başkanlığı sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Süleymanhacı gölüne 15 gün sürecek olan deneme suyu bugün verildi. Milletvekilimiz Selman Oğuzhan Eser ve teşkilat başkanımız Ahmet Göregen, vatandaşlarımız ile birlikte akan suyu yerinde incelediler. Karamanımıza ve bölge halkına hayırlı uğurlu olsun. denildi.

Önceki yıllarda performans testlerine başlanan Mavi Regülatörü ile Mavi Tünelden gelen suların 580 milyon m3 depolama hacimli Hotamış depolamasına iletilmesini sağlayacak yaklaşık 125 km uzunluğundaki ahi kanalına test amaçlı yeniden su verildi.



karaman mavi tünel kop Selman Oğuzhan Eser