Kooperatifçilik Eğitimi Alınmalı mı?

TAKİP ET

Kooperatifçilik ekonomik ve sosyal açıdan oldukça yararlıdır. Kooperatifler ortaklarını birlikte çalışmak için yönlendirirken kurumun bütün üyelerine bilgi vererek kooperatifin özel kuruluş ve kamuyla olan ilişkilerini de yönetmeliğe uygun olarak yürütülmesini sağlar.

Kooperatifçilik ekonomik ve sosyal açıdan oldukça yararlıdır. Kooperatifler ortaklarını birlikte çalışmak için yönlendirirken kurumun bütün üyelerine bilgi vererek kooperatifin özel kuruluş ve kamuyla olan ilişkilerini de yönetmeliğe uygun olarak yürütülmesini sağlar. Bu yüzden kooperatifçilik eğitimi teknik bilgi ve görgüleri artırır. Kooperatifin asıl amacı ortaklarının gelir düzeyini yükseltmek ve düzenli ve çağdaş bir yaşam için onları hazırlamaktır. Yeterince iktisadi güce sahip olmayan insanları meslek ve geçimlerine dayanışma yoluyla yardımcı olmaktır. Kooperatiflerde bulunan üyelerin tamamı aynı hak ve özgürlük için çalışmalar yapıyor. Bu bakımdan üyelerin ya da dışarıdan kişilerin kooperatifçilik konusunda iyi bir merkezden eğitim almaları da önem taşıyor.

Kooperatifçiliğin Faydaları

Birlikten kuvvet doğar ilkesiyle, birlikte çalışma, birlikte bir iş yürütme, birlikte çalışma düşüncesiyle kısaca işbirliği olarak da tanımlanabilir. Kooperatifçilik hareketlerinin bazıları ekonomik, bazıları ise sosyaldir. Koop Sesob Kooperatifin faydalarını kısaca özetleyecek olursak:

    Ortakların ellerindeki birikimleri verimli bir şekilde değerlendirme olanağı sağlar,

    Ortakların gereksinimlerini uygun maliyetle sağlamalarına yardımcı olur,

    Ortakların birlikte çalışmasına yardımcı olur,

    Ortaklarının gelir düzeyini yükselterek gelir eşitliği sağlamaya çalışır.

    Birçok faydalarının yanı sıra ortakların bireysel hakları, Toplu kullanılacak haklar gibi özel hakları da bulunmaktadır. Kooperatifler sayesinde aile kalkınması ve ülke kalkınmasına da katkı büyük ölçüde önemlidir.

Kooperatifçilikte Uzaktan Eğitim

Koop Sesob sitesinde E- Sertifika programı ile Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi aracılığı ile uygulanan "Türkiye Kooperatifçilik Stratejisi ve Eylem Planı" kapsamında hazırlanan kooperatifçilik uzaktan eğitimi programı yer verilmiştir. Bu program ile kooperatif işletmelerinin yaygınlaşması ve mevcut kooperatiflerin ise başarı ve performanslarının artırılması amaçlanır. Başarılı bir kooperatif faaliyetlerinin düzenlenmesi toplum yararına da yapılmış olan bir çalışmadır. Bu bakımdan kooperatifçilik eğitimi almak kanunlarla da resmi hale getirilmiştir. Kooperatif eğitimi alan bir birey bir kooperatifin nasıl kurulması gerektiğini, nasıl faaliyet göstermesi gerektiğini, nasıl ilerleyebileceğini ve başarılı olabileceğini hesap eden bir bireydir. Bu anlamda kooperatifçilik eğitimi veren kaliteli bir merkezin desteğine ihtiyaç duyulur.

Kooperatifçilikte Uzaktan Eğitim Ve Kooperatifçilik Sertifikası

Kooperatifler aynı haklardan yararlanmak isteyen kişilerin bir araya geldiği topluluğu ifade eder. Ancak bu topluluğun belirli kurallarla yönetilmesi de şarttır. Bu kurallar olmadığında ya da doğru bir şekilde uygulanmadığında ortaya başarılı bir sonuç çıkmayacaktır. Bu anlamda son dönemlerde kooperatifçilik alanında uzaktan eğitim desteği veren merkezler bulunuyor. Kooperatifçilikte uzaktan eğitim desteği veren bu merkezlerde aynı zamanda kooperatifçilik sertifikası da düzenleniyor. Bu eğitim programlarına katılan bireyler kooperatifçilikle ilgili her türlü bilgi ve edimini sağlamış oluyor. Böylelikle bu eğitim sonrasında alınan sertifika ile birlikte bir kooperatifte, idareci, denetleyici ve bir personel olarak görev yapmak mümkün oluyor.

Kooperatifçilik eğitimi alan bir birey, kooperatif ile ilgili her türlü konuda analiz yapma yeteneğini de ortaya çıkarıyor.