KORONAVİRÜS KAN GRUPLARINA GÖRE ETKİSI FARKLI AMA HANGİ KAN GRUBA DAHA AZ VE ÇOK ETKİSİ VAR?

TAKİP ET

Bilim insanları en çok etkilenen grubu tespit etti Koronavirüs salgını tüm dünyada etkisini göstermeye devam ederken bilim insanları tarafından yapılan çalışmalarda, A(+) pozitif kan grubuna sahip hastaların solunum yolu rahatsızlığı yaşama ihtimalinin yüzde 45 daha fazla ve 0 kan grubu hastaların ise yüzde 35 daha az riski var.

Koronavirüse (Kovid-19) Dünya da yakalanan kişi sayısı 6.8 milyonu aşarken can kaybının ise 390 bini aşmış durumda. Hastalığın tedavisi ve önlenmesi için çalışmalar hızla devam ederken koronavirüs'ün karakteristiği üzerine araştırmalarda çok farklı katmanlarda ilerliyor.
Bilim insanlarının yaptığı araştırmalara göre  kan guruplarının farklılıkları Kovid-19 hastalığına yakalanma ihtimalini etkileyebileceğini ortaya koydu.

A  KAN GRUBU YÜZDE 45 DAHA RİSKLİ

MedRvix internet sitesinde yayınlanan fakat henüz hakem incelemesinden geçmeyen makaleye göre İtalya ve İspanya'dan 1610 hasta ve 2205 kişilik kontrol grubu ile yapılan çalışmada A pozitif kan grubuna sahip hastaların solunum yolu rahatsızlığı yaşama ihtimalinin yüzde 45 daha fazla ve 0 grubu hastaların ise yüzde 35 daha az riski olduğu tespit edildi.
 

EN DÜŞÜK ETKİ İSE 0 KAN GRUBUNA

0 kan grubunun ise en düşük riskli grupta olduğu belirlenirken, A kan grubundan hastaların oksijene ihtiyaç duyma veya solunum cihazına bağlanma oranı % 50 daha yüksek. 0 kan grubundan hastaların riski ise yüzde 35 daha az.

Daha önce ABD ve Çin’de yapılan araştırmalarda, A kan grubuna sahip kişilerin virüsten daha fazla, 0 kan grubunun ise daha az etkilendiği tespit edilmişti

B KAN GRUBU EN BÜYÜK RİKS ALTINDA
Doçent Doktor Hayri Gözlükgiller yaptığı açıklamada B Grubu AB grubu ve RH – (negatif) gruplarda koronavirüs çok ağır geçiyor, esas hedef gruplar bunlar. B grubunda olan vakalar çok ağır geçiyor. Ölümle sonuçlanan insanların yüzde 60 kadarı B RH pozitif grubunda yüzde 20 kadarı da AB RH pozitif grubunda. Geri kalanların yüzde 10’u da RH –(negatif) grubunda. Geri kalan kısmı yakalansa bile çok hafif atlatıyorlar.

korona kan grubu korona kan grubu b korona kan grubu ekşi korona kan grubu istatistik korona kan grubu seçiyor mu