Marka Tescil Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

TAKİP ET

 

Her sektörde birden çok marka yer alır. Bazen markaların logolarının birbirine benzemesi söz konusu olabilir. Bu durum; logosu kopyalanan marka için çok ciddi bir tehlikedir. Markanın hem maddi hem de manevi kayıp yaşaması söz konusu olabilir. Bu noktada, markaların marka tescil işlemleri sayesinde bu tarz durumların önüne geçmesi gerekli hale gelir. Marka sahiplerinin aklında marka tescil sorgulama işlemi nasıl yapılır sorusu bulunuyor.

Marka Tescil Sorgulama Nedir?

Marka tescili; ticari bir malı benzerlerinden ayırmaya yarayan bir terim olarak bilinir. Marka tescili yapılmış bir üründe şekil, renk, biçim, koku ve yapısal farklar dikkat çeker. Tescil işlemleri; ölçeğinden bağımsız olarak her marka için bir zorunluluktur. Kendisine Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescil belgesi verilen bir marka; ürünlerini tanıtma ve pazarlama şansına erişir. Bunun yanı sıra, istediği takdirde markasını devretme, satma veya miras bırakma hakkına da sahip olur. Ancak, her marka tescili başvurusu kabul edilmez.

Marka tescili başvuru sürecinde her şeyden önce araştırma yapılmalıdır. Marka tescil sorgulama işlemleri ile tahmin edilebileceği üzere Türk Patent ve Marka Kurumu ilgilenir. Bu kurumun internet sitesi ziyaret edilmelidir. Söz konusu sitede işlemler bölümü yer alır. Bu bölümden marka tescil sorgulama yapmak mümkündür. Marka tescil başvurusu yapan ve sürecin sonlanmasını bekleyen kişiler; resmi evraklarıyla ilgili durumun ne olduğunu da marka tescil sorgulama işlemleri sayesinde öğrenirler.

Marka tescil sorgulama işlemi son derece önemlidir. Çünkü, bu işlem sayesinde marka ile benzer özelliklere sahip farklı bir markanın var olup olmadığı öğrenilir. Herhangi bir risk durumunun varlığı hakkında bilgi alınır. Bir başka deyişle, üretilmeden evvel markanın birtakım benzerliklerden kurtulması sağlanır.

E-Devlet Üzerinden Marka Tescil Sorgulama İşlemi Yapılabilir Mi?

Marka tescil sorgulama işlemleri için genellikle Türk Patent ve Marka Kurumu’nun resmi internet sitesi ziyaret edilmelidir. Birçok kişinin aklında sorgulama işleminin e-devlet üzerinden yapılıp yapılmayacağına dair sorular yer alır. E-devlet üzerinden sorgulama işlemi yapmak adına her şeyden önce kullanıcı adı ve şifre ile siteye giriş yapılmalıdır. E-devlet sistemine giriş yapılmasının ardından hizmetler bölümüne geçilmelidir. Söz konusu kısımdan marka tescili ile ilgili olan bir başlık seçilmelidir. Ardından, marka sahibinin markasıyla ilgili birtakım bilgileri girmesi istenir.

İsteyenler; e-devlet üzerinden de marka tescil sorgulama işlemi yapabilirler. Fakat, söz konusu sorgulama işlemini Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla yapmanın daha mantıklı olduğu söylenir. Bir başka deyişle, Türk Patent Enstitüsü’nün doğru ve güvenilir bilgiler vermesinden dolayı tercih edilmesi söz konusudur. Marka sahipleri; marka tescili başvurusunun incelenmesini e-devlet üzerinden takip edebilirler. Bilhassa eksik evraklar hakkında bilgi alabilirler. E-devlet üzerinden marka sorgulama işlemi yapmak ücretsizdir.