MERKEZ BANKASI FAİZ KARARINI AÇIKLADI 27 LİRANIN ALTINA DÜŞTÜ

TAKİP ET

Piyasa beklentilerinin çok üzerinde bir hamleyle 750 baz puan artışa giden Merkez Bankası, faizi yüzde 17,5'ten yüzde 25'e çıkardı. Dolar, Merkez Bankası'nın faiz kararı sonrası 27 liranın altına geriledi.

Merkez Bankası Para Politika Kurulu, politika faizi üst üste 3. kez yükselti. Merkez, beklentileri aşarak geçen ay yüzde 17,5 olan faizi, yüzde 25 düzeyine yükseltti.

"PARASAL SIKILAŞTIRMA SÜRECİNİN DEVAMINA KARAR VERİLDİ"

Yapılan açıklamanın tamamı şu şekilde: "Kurul, dezenflasyonun en kısa sürede tesisi, enflasyon beklentilerinin çıpalanması, fiyatlama davranışlarındaki bozulmanın kontrol altına alınması için parasal sıkılaştırma sürecinin devamına karar vermiştir.

"ENFLASYONUN ANA EĞİLİMİNDE YÜKSELİŞİN SÜRDÜĞÜNE İŞARET EDİYOR"

Yakın döneme ilişkin göstergeler enflasyonun ana eğiliminde yükselişin sürdüğüne işaret etmektedir. Bu gelişmede yurt içi talepteki güçlü seyir, ücret ve kur kaynaklı maliyet yönlü baskılar, hizmet enflasyonundaki katılık ve vergi düzenlemeleri belirleyici olmaktadır. Bu unsurlara ek olarak, akaryakıt fiyatlarındaki yükselişin de etkisiyle enflasyon beklentilerinde ve fiyatlama davranışlarında öngörülenin üzerindeki bozulma, enflasyonun yıl sonunda Enflasyon Raporu'ndaki (Rapor) tahmin aralığının üst sınırına yakın seyredeceğine işaret etmektedir. Bununla birlikte Kurul, parasal sıkılaştırma adımlarının etkisiyle, dezenflasyonun 2024 yılında Rapor ile uyumlu şekilde tesis edileceğini öngörmektedir

Merkez Bankası'nın faizi yüzde 17,5'ten yüzde 25'e çıkarmasının ardından, dolarda yaklaşık 70 kuruşluk bir gerileme oldu. Karar öncesi 27,22 seviyesinde bulunan dolar, karar sonrası 26,45'e kadar düştü. Daha sonra bir miktar yükselişe geçen kur, 26,80 seviyelerinde dengelendi.

karaman son dakika merkez bankası faiz faiz karaman haber haber