Nöbetçi noter uygulaması yapılıyor mu?

TAKİP ET

Noter insanlar ile devletin ya da insanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen en önemli kuruluşlardan biridir.

Noter insanlar ile devletin ya da insanların birbirleriyle olan ilişkilerini düzenleyen en önemli kuruluşlardan biridir. Kişilerin haklarının korunması, bazı alım satım işlemlerinin gerçekleştirilmesi, ya da devir işlemlerinde hiç kimsenin mağdur edilmeden bu işlemlerin sorunsuz olarak yapılması noterlerin görevleri arasında bulunmaktadır. Eskiden noterler sadece sabah 9 ile 17 saatleri arasında çalışırken artık yapılan yeni düzenleme ile birlikte bazen noterlerin hafta sonu da çalışmaları mümkün kılınmıştır. Noterlerin bağlı olduğu Adalet Bakanlığı bu anlamda 2019 yılında yeni bir uygulamayı hayata geçirerek nöbetçi noter uygulaması ile vatandaşların yardım etmeyi hedeflemiştir. Nöbetçi noter uygulaması ile özellikle araba satımı işlemini hafta sonlarına bırakan bireyler son derece büyük avantaj sağlamıştır. Noterler tıpkı eczanelerde olduğu gibi birtakım listeler ile ilan edilir. Her ilde olduğu gibi İstanbul nöbetçi noter noktasında da hizmet verir.

Noterler ne iş yapar?

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devleti olduğu için bu hukuk devletinde devlet ile bireyler arasındaki düzeni sağlamak gereken bir takım kurumlar vardır. Bu kurumlardan biri de noterlerdir. Hukuki anlamda bireylerin kendilerini güvende hissetmelerini sağlamak ve ortaya çıkan anlaşmazlıkları önlemek için noterler devreye girer. Yani kısaca ifade etmek gerekirse bireyler ile devlet veya bireyler ile yine başka birey arasında yapılan herhangi bir sözleşmeyi anlaşmayı kanunlara uygun hale getiren yer noterlerdir. Noterler yapılan işlemlerin resmiyet kazanmalarına ve hukuki anlamda bireylerin hak iddia edebilmelerine olanak sağlar.

Nöbetçi noterler hangi illerde bulunur?

İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyük şehirlerin yanı sıra ülkemizin birçok yerinde ve her ilimizde artık nöbetçi noter uygulaması bulunmaktadır. İnternet üzerinden veya Adalet bakanlığı tarafından nöbetçi noterlerin nerede olduğunu öğrenmek mümkündür. 81 ilin hepsinde nöbetçi noter uygulaması yapılmaktadır. Ankara nöbetçi noter arayışında bulunan bireylerin de yine internet siteleri üzerinden çeşitli araştırmalar yaparak bu öndeki nöbetçi noterlerin konumlarına ulaşmaları mümkündür. Nöbetçi noterler bireylerin işlerinden izin almak okullarını aksatmak durumunda kalmadan her türlü işlemlerini hukukiye bir boyut kazandırmak maksadıyla yapabilecekleri güzel bir uygulamayı hayata geçirmiştir.

Noterlerde ne gibi işlemler yapılır?

Noterlerde genel anlamda evlenme sözleşmesi, gayrimenkul satış vaadi sözleşmesi, maaş ve devir işlemleri, emanet işleri ve bağışlar, Vakıf senetleri, vasiyetnameler, tanıma senetleri, muvafakatnameler, araba alım satım işlemleri kira sözleşmesi yediemin senedi gibi işlemler gerçekleştirilir.

Noter devlet memuru mudur?

Noterler genel anlamda devlet memuru statüsünde çalışmazlar ve serbest meslek erbabı olarak bilinirler. Noterlerde görev alan Katip ve hizmetliler de iş kanuna tabi olarak çalışırlar. Hafta sonunda çalışan noterler içinde yeni bütün bu hükümler geçerlidir. Hafta sonunda devreye giren nöbetçi noter uygulaması vatandaşların çalışma sistemlerini kesintiye uğratmadan iş ve işlemlerini kolay gerçekleştirilmesi amacıyla yapılmıştır. Nöbetçi noterler ülkemizin her yerinde cumartesi ve Pazar günleri 9 ile akşam 5 arasında hizmet vereceklerdir.