REKTÖR ERKAN'DAN CORONA VİRÜSÜ HAKKINDA ÖNEMLİ AÇIKLAMA

TAKİP ET

Son dönemin en çok konuşulan konularından birisi olan Corona virüsü ile ilgili bilim insanlarından açıklama ve öneriler ardı ardına geliyor. Corona virüsü ile ilgili yürekleri serinleten bir öneri de Şırnak Üniversitesi Rektörü Veteriner Hekim Prof. Dr. Mehmet Emin Erkan'dan geldi.

Şırnak Üniversitesi Rektörü Veteriner  Hekim  Prof. Dr.  Mehmet Emin Erkan,  Corona virüsünün  Zoonoz  bir virüs  olduğunu ve havaların ısınması ile önümüz deki dönemler de yok olacağını söyledi.
Corona virüsü ile ilgili açıklama yapan Şırnak Üniversitesi  Rektörü  Veteriner Hekim Prof. Dr Mehmet Emin Erkan,şu ifadelere yer verdi:  ‘’Corona virüsü zoonoz  bir hastalıktır. Temel de hayvanlar da, insanlarda, yarasalarda, domuzlarda, devede, kanatlı yabani hayvanlar da, evcil hayvanlar da olabilir. Türkiye’nin  etrafındaki ülkeler de İran da vakalar çıkmaya başladı. Hızlı  yayılan bir virüstür. Eğer hijyen kuraları iyi uygulanmasa yayılması çok hızlı ve eğer sağlıklı, dengeli beslenme olmazsa ölümlere neden olabiliyor. Çin’de  görülen vakalarda  et ve sakat et ürünlerinin satıldığı yerden başlıyor. Yani hijyen kuralarının iyi uygulanmadığı yerden başlıyor. Daha sonra hızlı bir şekilde yaylıyor. Virüsler sürekli bir değişikliğe uğruyorlar. Önceden demers, sars bunların hepsi de Corona virüstür. Geçtiğimiz 10 yıl içinde 2-3 defa böyle salgınlar oldu. Havaların ısınması ile de bir anda kesiliyor.  Önümüzdeki dönemlerde kesilecek.
Hijyen kuralarına uyulması ve dengeli beslenme ile Corona’dan  korkulmaması gerektiğini belirten Rektör Erkan’’ Turistlerin gidebileceği 6 ülkeden bahsedildi. Bunlardan bir tanesi de Türkiye. Yani çok korkulacak ölümcül bir şey  olmadığı gibi  ama çok boş bırakmamamız gerekiyor. Hijyen kuralarını iyi uygulamamız  gerekiyor. Eğer biz hijyen kurallarını iyi uygularsak ölümcül değildir.  Hastaların en fazla%2’ si o da Bağışıklık (İmmün) sistemi  iyi olmayanlar, yaşlılar ve küçük çocuklarda sıkıntı ya sebep  oluşturabilir. Diğerleri bu hastalığı rahatlıkla atlatabilirler’’
 

Şırnak Üniversitesi rektörü veteriner  hekim  prof. dr.  mehmet emin erkan