Yabancı plakalı araç almak isteyenler dikkat!

TAKİP ET

Son yıllarda ilan sitelerinde ikinci el otomobil araştırması içerisine girenler sıkça yabancı plakalı otomobiller ile karşılaşıyorlar

Son yıllarda ilan sitelerinde ikinci el otomobil araştırması içerisine girenler sıkça yabancı plakalı otomobiller ile karşılaşıyorlar. İlanları biraz incelediğimizde oldukça avantajlı görünen bu otomobiller herkesin ilgi alanına girmiş durumda.

Peki ilanlarda da birçok kez vurgulanan bu avantajlar nedir? İlk olarak fiyatları bir hayli ucuz. 50 -60 bin TL gibi rakamlara, oldukça lüks bir arazi aracı veya üst segment bir otomobil alınabiliyor. İkincisi yılda iki taksit olarak ödenen Motorlu Taşıtlar Vergisi'nden muaflar. Üçüncü bir avantaj ise otomobiller için ilki üç yıl geçerli olan sonrasında ise iki yılda bir yapılan zorunlu muayene bu otomobiller için geçerli değil.

İlanlarda yazılanlara baktığımızda bu otomobillerin Türkiye'de iki yıl kalabildiği de söyleniyor.

Yine ilanlarda yazanlara göre bu otomobilleri almak da oldukça basit. Vizesiz gidilebilen ülkelerden biri olan Gürcistan'da otomobil istenilirse alıcının adına, istenilirse de Gürcistan vatandaşı birisinin adına kayıt ediliyor. Daha sonra sınırdan karayolu ile Türkiye'ye giriş yapılarak araç Türkiye'de kullanılabiliyor. Eğer aracın sahibi Türkiye vatandaşı değilse sizinle birlikte sınırdan otomobili geçiriyor ve daha sonrasında size bir vekâlet ile aracı kullanma izni veriyor. İki yıl sonra ise otomobil geri götürülüyor. Eğer süre geçirilirse de belli bir miktar para cezası ödenerek araç sorunsuz bir şekilde sınırdan çıkarılıyor. Eğer istenilirse otomobil başka birine satılarak veya başka bir otomobil satın alınarak aynı yöntemle tekrar Türkiye'ye sokulabiliyor.

Anlatınca oldukça basit ve kulağa ne kadar güzel geliyor değil mi? Artık yabancı plakalı araç kullanmak eskisi kadar uzak görünmüyor değil mi? Şu andan itibaren anlatacaklarımız ise sizi biraz hayal kırıklığına uğratacak çünkü bu sistem, tamamen olmasa da, büyük bir yalandan ibaret. Eğer bu yöntemle bir otomobil almayı düşünüyorsanız büyük ihtimalle dolandırılıyorsunuz demektir. Çünkü Türkiye'ye bu şekilde otomobil sokmak, satmak ve kullanmak belirli toleranslar dışında yasak.

TÜRKİYE'DE YABANCI PLAKALI ARAÇLAR NASIL KULLANILABİLİR?

Yabancı plakalı araçlar tabi ki Türkiye'ye girebilir ve kullanılabilir. Araçla yurda giriş yapmadan önce 185 gün yurtdışında ikamet etmiş olan kişiler iki yıl süreyle beraberlerinde getirdikleri otomobilleri Türkiye'de kullanabilir. İki yıl sonunda çıkış yapılması gerekiyor. Tekrar araçla giriş yapılabilmesi içinse söylediğimiz gibi 185 gün yurtdışında kalınması gerekiyor.

Vekâlet ile araç kullanılması ise tamamen yalan ve böyle bir şey söz konusu bile değil. Aracı sınırdan geçiren kişinin aracı kullanmasa bile mutlaka araç içerisinde bulunması gerekiyor. Bunun dışındaki durumlar ise suç teşkil ediyor.

BU ARAÇLARI KULLANMANIN CEZASI NEDİR?

Eğer buraya kadar okuduysanız ve hâlâ bu araçları almayı düşünüyorsanız size bir de hukuki boyutunu söylememizde fayda var.

5607 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu bu konuda oldukça açık bir hüküm veriyor. Kanunun 3. maddesi 2. fıkrasında  Eşyayı, aldatıcı işlem ve davranışlarla gümrük vergileri kısmen veya tamamen ödenmeksizin ülkeye sokan kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve on bin güne kadar adlî para cezası ile cezalandırılır ibaresi bulunuyor.

BİLMEDEN BU ARAÇLARI ALANLAR NE YAPMALI?

Bu araçları satın aldıktan sonra kullanıcının yapabileceği bir şey kalmıyor. Bu nedenle bu araçları almadan önce sıkı bir araştırma yapmak, konsolosluk ve gümrük müdürlüklerinden bilgi almaları gerekmekte.