Dolaman mantarı için genci yaşlısı bastonunu alan araziye koşuyor

TAKİP ET

  Karaman'da sezonunun başlaması nedeniyle genç yaşlı herkes arazilere akın ederek bastonla dolaman mantarı arıyor

 

Karaman'da sezonunun başlaması nedeniyle genç yaşlı herkes arazilere akın ederek bastonla dolaman mantarı arıyor.

Karaman'da sezonunun başlaması nedeniyle genç yaşlı demeden herkes arazilere akın ederek bastonla dolaman mantarı arıyor. Büyük ilgi gören ve afrodizyak özelliği olduğu belirtilen dolaman mantarını toplamak isteyen vatandaşlar, şimdiden arazilere akın etmeye başladı. Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte ailecek arabalarla mantar toplamaya çıkan vatandaşlar, topladıkları mantarı ya evde tüketiyor ya da semt pazarlarında kilosunu 80 TL'den satıyor.

Görünümüyle patatesi andıran dolaman mantarı, tadıyla etten farksız bir lezzet sunuyor. Büyük bir bölümü ihracata giden mantar, toptancılar tarafından satın alınarak yurt dışına ihraç ediliyor. Merkeze bağlı Kılbasan köyü sınırlarında bulunan Karadağ'ın etekleri dolaman toplayan vatandaşların akınına uğruyor. Karadağ'ın eteklerindeki ovada yediden yetmişe herkes dolaman arıyor. Yaklaşık 80 yıldır bu bölgede toplandığı belirtilen dolaman mantarı, Mart ayının sonları ile Nisan ayının sonuna kadar toplanıyor. Yağışların iyi olmasına bağlı olarak çıkan mantarın her yıl istenilen ölçüde çıkmıyor. Dolaman mantarının kilosu 80 TL 15 yaşından beri dolaman mantarı topladığını anlatan Mehmet Kırış, Dolaman mantarını satın almak için Gaziantep ve Konya'dan gelenler vardı. Buradan kilo kilo toplayarak satın aldıkları dolaman mantarını tırlarla Suriye'ye götürülüyordu. Her yılda gelerek alıyorlar. Geçtiğimiz yıl kilosu 60 ila 70 TL'den satıldı. Bu yıl ise kilosuna 80 TL diyorlar dedi.

Araplar dolaman mantarını 500 TL'ye yiyor

Topladığı dolaman mantarını satarak aile bütçesine katkı sağlayan çok sayıda vatandaşın olduğunu belirten Eyüp Evci, Şu anda dalaman mantarı kilosu 80 TL'den satılıyor. Bu mantarı bizim gibi Araplarda çok seviyor. Biz burada 80 TL'ye veriyoruz. Orada ise duyduğumuz kadarıyla 500 TL'ye satılıyormuş dedi. Toprağın yüzüne çıkmadığı için dolaman mantarını herkes bulamaz diyen Evci, bu mantarı toplamanın ilmini bilmek gerekiyor. Yoksa kesinlikle bulamazsınız. Ellerimizdeki baston veya demir çubuklarla toprağa vurarak bulunuyor. Bu mantar Karaman'dan sonra Gaziantep ve Şanlıurfa taraflarında da bulunuyor. Bu mantar Mart ayında başlar çıkmaya Nisan ayının sonunda da biter diye konuştu. Dolaman mantarının çok lezzetli olduğunu belirten Evci, mantarı yiyen tadını çok iyi bilir. Ben bir kırmızı ete değişmem dedi.

Dolaman mantarı halk arasında Keme, tombalak, topalak, geme, kumi olarakta bilinen bir çeşit mantardır.Dolaman Mantarı Faydaları Nelerdir?


Mantar 6-10 · 5-6 cm çapında, küre şeklinde, üst kısım basık ve dalgalı, genellikle patates yumrusu şeklindedir. Yüzey genelde düz bazen pürüzlü, geniş oluklara ayrılmış, kırmızımsı-soluk kahverengi, bazen sarımsı veya gül rengindedir. İlkbaharda yağmur sonrası hemen kuruyan kumlu topraklarda fruktifikasyonu toprak altında yetiştiğinden toprak yüzeyinde oluşturduğu çatlaklardan bulunabilir.

Türkçe de 'domalan' adı verilen, bilimsel sınıflandırmada 'Tuberaceae' familyasına giren bu toprakaltı mantarına bazı yerlerde keme mantarı da denir.Aslında adı ne olursa olsun trüf mantarıdır o. Dünyada 70 kadar çeşidi var. Bunlar içinde en değerli olanı kara elmas olarak da anılan siyah Trüf. italyan mutfağının en önemli ve değerli unsurlarından biri, yetiştirilmesi çok zor olan bir mantar çeşidi. Ağaç kökleri arasında yetişen ve şeklini yetiştiği topraktan alan trüf mantarını bulmak aynı zamanda çok da zahmetli. En beğendiği yer ise meşe ve kestane ağaçlarının kökleri ve kurak bölgelerdeki nemli topraklar. Değeri açısından zaman zaman altınla boy ölçüşen trüf mantarı, pek çok gurmenin de vazgeçemediği bir lezzet.

dolaman geme Karaman karaman haber mantar