Grip Belirtileri Ve Korunma Yolları Nelerdir?

TAKİP ET

Bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu kış aylarında etkin hale gelen grip çocuklarımız ve bizler için oldukça zor geçirilen bir hastalıktır

Bağışıklık sistemimizin zayıf olduğu kış aylarında etkin hale gelen grip çocuklarımız ve bizler için oldukça zor geçirilen bir hastalıktır. Günlerce yorgun ve bitkin hissederiz. Gripten korunmak için bağışıklık sistemimizi güçlü tutmamız gerekiyor


Grip belirtileri nelerdir?


Yüksek ateş

Titreme ve Soğuk ter

Baş ağrısı

Eklem ve uzuv ağrıları,

Yorgunluk, bitkinlik hissi

Bulantı, kusma ve ishal (yetişkinlere göre çocuklarda daha çok görülür)

Bu belirtiler genelde bir hafta sürer fakat yorgunluk ve bitkinlik hissi birkaç hafta devam edebilir. Grip, bulaşıcı bir hastalıktır.

Gripten Korunmak İçin ;


Elleri yıkamak en temel korunma yöntemi

Öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüsün bulaştığı bir yere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ısı, nem oranı, yüzey niteliği gibi pek çok faktör söz konusudur. Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır. Mevsimsel gripten korunmada genel hijyen kurallarına uyum önemlidir, yani hapşırma ve öksürme  sonrası ellerin su ve sabunla iyice yıkanması veya alkol içeren el antiseptikleri (kolonya v.b.) kullanılması, hasta kişilerle temas durumunda maske kullanılması ve ellerin yıkanması, hasta kişinin bulunduğu ortamın sık sık havalandırılması gereklidir

Elleri ağız, burun ve gözümüze değdirmemek de çok önemlidir.

Yaşlılar, kalp ve damar, astım, KOAH, diyabet, böbrek yetersizliği gibi kronik rahatsızlığı olan kişiler, gripten çok çabuk etkilenebileceklerinden daha titiz davranmalıdırlar.

Gripten Korunmanın Doğal Yolları da var


Bağışıklığı Kuvvetlendirici Beslenin . Gripten Korunmak için Öncelikle Bağışıklığı Kuvvetlendirmek Gerekir.

1- Elma sirkesinin bakteri öldürücü özelliği vardır: Grip olduğumuzda boğazımız da ağrımaya başlar. Boğaz ağrılarında, sirke çok faydalıdır. 1 bardak suya katılan 1 yemek kaşığı elma sirkesi ile sık sık yapılacak gargara boğaz için rahatlatıcı bir çözümdür. Bakteri öldürücü etkisi özelliği sayesinde hastalığın ilerlemesini yavaşlatır.

2- Yoğurt ve kefir: Bu 2 sağlıklı besin grip ile savaşta komando askeri gibidir. Bakteri ve virüslerin korkulu rüyasıdır. Yoğurt ve kefirin içeriğindeki yararlı bakteriler nedeniyle bağışıklık sistemi güçlenir. Bu faydalı bakteriler sizi viral enfeksiyonlara karşı korur. Mümkün olduğunca bol bol ev yoğurdu mayalanıp, kefir içilmelidir.

 

3- Mantar: Gripten kurtulmanın en sağlam yöntemlerinden birisi de hastalığın tedavi sürecinde mantar tüketmektir. Mantar en faydalı besinlerden biridir. Mantar, antioksidan ve selenyum minerali yönünden oldukça zengindir. Mantar, bağışıklık sistemini güçlendiren B2 ve B3 vitaminlerini de içerir. Griple mücadelede mutlaka tüketilmesi gereken besinlerden biridir.

4- Nar: Doğanın insanlara en büyük hediyesidir. Nar, doğal bir antioksidandır. Nar, bağışıklık sistemini güçlendirir. Gripten kurtulmak istiyorsanız bu mucizevi meyveyi mutlaka tüketmelisiniz.

5- Havuç: Bir vitamin deposudur. Gözlere faydası olduğu gibi bağışıklık sistemi içinde çok faydalıdır. A ve C vitamini açısından çok zengindir. Havuç, antioksidan içerikli vitaminler yönünden zengin olduğu için savunma sistemini güçlendirir.

6- Su için: Bol bol sıvı tüketimini tüm hastalıklarda faydalıdır. Su içmek vücudun tüm sistemlerini düzenler ve zinde tutar. Grip ve ateşli hastalıklarda bol bol su içilmelidir.

7- Bitter çikolata: Grip ile mücadelenin en tatlı yoludur. İçerdiği kakao yardımıyla bağışıklık sistemini güçlendirir.

8- Ceviz: Birçok hastalığa faydası olan ceviz, bağışıklık sistemi için de güçlü bir besindir. E vitamini açısından çok zengindir.

9- Lahana: Lahana güçlü bir antibiyotik ve çok faydalı bir besindir. Günde 1 veya 2 bardak lahana suyu kaynatılarak içilebilir. Tadını yumuşatmak için limon eklenebilir.

10- Üzüm: İçeriğinde zengin vitaminler ve mineraller bulundurur. Bu vitamin ve mineraller vücudun günlük ihtiyacını karşılayabilecek özelliktedir. Üzümde bol miktarda  C ve A vitaminleri bulunur. Potasyum ve demir içeren üzüm suyu, vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

Düzenli olarak Egzersiz Yapın 


Düzenli egzersiz de bağışıklığı güçlendirir. Her gün en az 30 dakika tempolu şekilde yürümek yeterlidir.

Bu efor sonrası bir miktar terlenmesi ve solunumun da biraz hızlanmış olması gerekir ama asla nefes nefese de kalınmamalıdır.

Egzersiz sırasında vücut ısısı yükselir. Oluşan ateş birçok bakteri ve virüsün üremesini engeller. Ter ise, vücuttaki toksinlerin atılmasına yardımcı olur.

Gripten korunmak için neler yapmalıyız?



Grip belirtilerini kendinde hisseden veya hasta olacağını anlayan kişi, en kısa zamanda başkaları ile temasını keserek evde istirahat etmeli

Hasta kişilerden uzak durmak


Hasta kişilerin temas etmiş olabileceği şeylere dokunduktan sonra mutlaka ellerimizi yıkamak


Ellerimizi mümkün olduğunca gözlerimize, burun ve ağız bölgemize sürmemek


Öksürme ve hapşırma sırasında mümkünse ağız ve burnumuzun mendille kapatılması ve mendilinde başka kişilere ve ortamlara temasının önlenmesi


İstirahat


Bol sıvı


Kalabalık kapalı ortamlara çok girmemek

Vitamin acısından zengin olan bol sebze ve meyve ile beslenmek


Hastalık ağır seyretme eğiliminde olduğunda mutlaka doktora gitmek

Gripten korunmanın en etkili yolu grip asisi olduğu için kısa girmeden önce grip asisi olmak,

GRİP Karaman karaman haber soğuk algınlığı