İlber Ortaylı Karaman'da Yunus Emre'yi Anlattı

TAKİP ET

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi 15 Temmuz Konferans Salonunda Protokol konuşmalarının ardından söz alan Prof. Dr. İlber Ortaylı, farklı üslubu ve anlatımıyla ülkemizin ve dünyanın ortak değerlerinden birisi olan Karamanlı Yunus Emre'yi Karamanlılara Eskişehirli olarak anlattı. Yunus Emre'nin farklı yönlerinin anlatıldığı ve büyük bir ilginin olduğu konferans, günün anısına Vali Mehmet Alpaslan Işık ve protokol üyeleri tarafından İlber Ortaylı'ya çeşitli hediyeler verildi.

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde, Karaman Tanıtım Platformu (KARTAP) tarafından ‘Yunus Emre’ konulu konferans düzenlendi.
Çok sayıda katılımcıların ilgiyle takip ettiği konferansın sonunda Yunus Emre hakkında katılımcılara aydınlatıcı bilgiler veren İlber Ortaylı'ya verdiği unutulmaz konferans nedeniyle teşekkür eden Vali Işık, hocaların hocası sayılan İlber Ortaylı'nın daha önceden kendisinin de farklı dönemlerde hocalığını yaptığını belirterek katlımlarından ve katkılarından dolayı İlber Ortaylı'ya teşekkür ederek Yunus Emre hatıra parası hediye etti.
Karaman'da Yunus Emre Günleri kapsamında Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı'nın konuşmacı olarak katıldığı konferansa Karaman Valisi Mehmet Alpaslan Işık, Belediye Başkan Yardımcısı Eyüp Hüsamettin Aslan, Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, il ve üniversite protokolü, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davetliler ile çok sayıda vatandaş ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan konferans, KARTAP Sözcüsü Osman Nuri Koçak'ın açılış konuşmasıyla devam etti. KARTAP Sözcüsü Koçak, “Karaman coğrafi alandan ibaret bir yer değildir. Karaman Türkçenin başkenti, sevgini ana kucağıdır. Kirişçi Baba lakabı ile bilinen Yunus Emre'nin yaşadığı, nefes verdiği ve defnedildiği kutlu beldedir. Karaman bir tarihtir, kültürdür, şuurdur ve dünyanın dört bir yanına dağılmış Türk kimliğinin taşıyıcısıdır.” dedi.
KARTAP Sözcüsü Koçak, Yunus Emre ve Türkçe Yılı kapsamında il genelinde gerçekleştirilen faaliyetler ile bu faaliyetlerde emeği geçen kurum ve kuruluşlara teşekkür ederek sözlerini noktaladı.
"Yunus Emre ekolü, bitmeyecek bir ekoldür"
Açılış konuşmasının ardından Karamanlı vatandaşların ve öğrencilerin yoğun ilgi gösterdiği dünyaca ünlü Tarihçi Yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı’nın konferansına geçildi. Prof. Dr. İlber Ortaylı; Yunus Emre, Karaman ve üniversite özelinde pek çok bilgiyi dinleyicilere aktardı.
Prof. Dr. İlber Ortaylı, Yunus Emre ve Türkçe Yılı'nın son günlerinde düzenlenen programa konuşmacı olarak çağırılmış olduğu için çok mutlu olduğunu belirterek, "Yunus Emre ekolü bitecek bir şey değildir. Türkçe'nin başkenti Karaman'da adını Karamanoğlu Mehmet Bey'den alan, böylesine özel bir üniversitede 13'üncü yüzyılın izlerinin devam etmesi gerekiyor. Yunus Emre'nin dili ve kültürü özellikle bu üniversitede yaşamaya devam etmelidir." dedi.
İlber Ortaylı Yunus Emre'nin Eskişehir'in Sivrihisar İlçesine bağlı Sarıköy'lü olduğunu söyleyerek doğum yeri konusunda çok fazla münakaşanın olmadığının altını çizdi.
İlber Ortaylı, Yunus Emre'nin rivayetlere göre Karaman'a da uğradığını da belirtti. 
Yediden yetmişe herkesin gösterdiği ilgiden son derece memnun kalan Prof. Dr. İlber Ortaylı, Karaman'a tekrar geleceğini belirterek, herkese çok teşekkür etti.
Program, İlber Ortaylı'ya Karaman ve Yunus Emre temalı hediye takdimlerinin ardından sona erdi.


 







karaman haber karaman habercisi karaman haber vefat edenler karaman haber bıçaklı kavga ilber ortaylı