KARAMAN NASIL İL OLDU İŞTE HİKAYESİ

TAKİP ET

Eski adı Larende olarak bilinen ilimiz Karaman 15 Haziran 1989 tarihinde çıkan ve 21 Haziran 1989 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan 3578 sayılı kanun ile Türkiye Cumhuriyeti'nin 70. İli olmuştur. İşte Eski Devlet bakanı'ın ağzından Karaman'ın il oluş hikayesi...

Işın Çelebi, TBMM deki engellerin nasıl aşıldığını, il olunduktan sonra nelerle karşılaşıldığını ve Karaman’ın önemini şöyle anlatıyor:

Orta Anadolu’nun gelişmesi açısından  Karaman, Kırıkkale ve Aksaray’ın il olması gerekli görülmüş ve 1989 yılında gerçekleştirilmiştir.

Ancak bu karar çok zor alınmış, Bakanlar Kurulunda, TBMM’de Plan-Bütçe Komisyonunda ve Genel Kurulda engellemelere karşı göğüs-göğüse mücadele edilmiştir.

Özellikle Karaman’ın il olmasına Konya Milletvekilleri tümüyle karşı çıkmışlar, Karaman yerine Ereğli ve Akşehir’in il olması gerektiğini öne sürmüşlerdir.

Ancak  başta Rahmetli Turgut Özal’ın kararlılığı ve o dönemde Bakanlar Kurulunda Ekonomi Bakanı olarak görev yapan benim  katkılarım sayesinde Karaman il olmuştur.

TBMM'DE Engelleme

Karaman, Kırıkkale ve Aksaray’ın il olması için hazırlanan kanun tasarısı TBMM’de ilgili komisyonlardan engellemeler sonucu zorlukla geçirilmiş, Haziran’ın sonunda Karaman’ın il olması tasarısı TBMM’nin kapanmasına az bir zaman kala  Plan Bütçe Komisyonuna gelebilmiştir.
 
Komisyonda Konyalı Milletvekiller başta olmak üzere Karaman’a karşı olanlar  kanun tasarısının geçmemesi için akıl almaz engellemeler yapmışlardır. Amaç, Konya’nın  ekonomik imkanlarının  bölünmemesidir.
 
MECLİSTE GERÇEKLEŞEN KARAMAN TARTIŞMASINDAN BİR KISSA


Görüşmelerde SHP Aydın Milletvekili Hilmi Ziya Postacı’nın gözünden bir şey kaçmaz: Aksaray ve Kırıkkale’nin il olması için uğraş verenlerin bu ilçelerin bunu nasıl hak ettiğini heyecanla dile getirirken Karaman ve Bayburt ile ilgili Konya ve Gümüşhane milletvekillerinden çıt çıkmamaktadır. Postacı: “Bu yasa teklifi, bu şekliyle bakınız neler getiriyor: Türkiye haritasına bakınız, Karaman İlinize Ermenek İlçesi bağlanıyor. Bu şekliyle Ermenek bağlandığında, Karaman İlinin Ermenek İlçesinde oturanlar il merkezine gidebilmek için bir başka ilin içinden geçmek zorunda kalacaklar, Mut üzerinden giderlerse İçel'e, diğer taraftan giderlerse Konya'ya...”

Meclis sıralarından Pınarbaşı “Şimdi nereden gidiyorlar?” diye karşılık verir. Devamla Postacı, “Efendim, önce yolu yapın” der. 

Postacıdan sonra söz alan Pınarbaşı’nın heyecanı konuşmasına yansır. Karaman’ın Konya’dan ayrılmasını rüştünü ispat eden bir evladın yeni bir yuva kurması şeklinde izah eder. Karaman’ın 40 yıldır il olmayı beklediğinin altını çizen Pınarbaşı, bu konuda son aşamaya gelinmiş olmasında emeği geçen, başta Başbakan Turgut Özal'a, kabine üyelerine, İçişleri, Plan ve Bütçe Komisyonu üyelerine ve milletvekillerine ve bu hususta emeği geçen herkese şükranlarını arz eder.

Bu engelleri aşmak için Komisyon Başkanı ve dönemin İçişleri Bakanı Sayın Aksu’nun büyük desteğini aldık. Başkanla ve Sayın Bakan Aksu ile anlaştık. Ekonomi Bakanı olarak Plan Bütçe Komisyonuna  hazırladığımız plan çalışmasını getirdik. İç Tüzüğe göre Komisyon  çoğunluk sağlayıp çalışmaya başlayınca çalışmalar bitene kadar devam ediyordu. Bir daha çoğunluk aranmıyordu.

Planı gündeme aldırdık. Komisyon toplantısı başladı, gece 22.00 de Konyalı Milletvekilleri takibi bıraktılar. Gece saat 22’den sonra Komisyon Başkanı Karaman, Kırıkkale ve Aksaray’ın il olmasına ilişkin tasarıyı görüş gündemine aldı. Sayın İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu  saat 22’den sonra toplantıya geldi. 3 İlçenin il olması Komisyondan gece yarısı geçti.

TBMM’de Genel Kurul gündemine geldi. Ricamız üzerine   Karaman, Kırıkkale ve Aksaray’ın il olma kanun tasarısı dönemin Başbakanı Rahmetli Turgut Özal’ın isteğiyle öncelikli olarak gündeme alındı ve hızla yasalaştı. Karaman il oldu.


 

karaman hava durumu karaman haber karaman nöbetçi eczane karamanoğulları karamaan İl oldu