Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Hassas Tarım Uygulamaları ve Yenilikçi İşleme Teknolojileri Koordinatörlüğü (HASTUYİT) tarafından ‘Meyvecilikte Budama Eğitimi’ düzenlendi.
Karaman İl Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleştirilen eğitime Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nevzat Aydın, üniversite personeli, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.
Programın açış konuşmasını yapan HASTUYİT Koordinatörü Prof. Dr. Yalçın Coşkuner, koordinatörlüğün kuruluş amacı ve faaliyetlerine değinerek, Karamanlı üreticilerin talepleri doğrultusunda yeni eğitimlerin düzenlenebileceğini ifade etti.
“Meyvecilikte budama bir sanattır”
Eğitimde KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Dr. Öğr. Üyesi Said Efe Dost ve Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Sesli, meyvecilikte dal ve göz özellikleri ile ağaçların dikimi, terbiye sistemleri ve budama teknikleri konularında önemli bilgiler aktardı.
Dr. Öğr. Üyesi Said Efe Dost ve Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Sesli, ayrıca dikim ve terbiye sistemlerini açıklayarak kullanılan ağaç ve çeşide uygun terbiye sisteminin kullanılması gerekliliğini vurguladılar. Budamanın bir sanat olduğunu belirterek, yanlış tekniklerle yapılan budama uygulamalarının meyve veriminde önemli kayıplara neden olabileceğinin de altı çizildi. Budama uygulamalarının bilinçli bir şeklide geçekleştirilmesi için faaliyetlerin kurumsal bir yapı kazanması ve nitelikli bir iş kolu haline dönüştürülmesi gerektiğini de eğitimde vurgulanan konular arasında yer aldı.
Teorik ve uygulamalı bir şekilde gerçekleştirilen eğitimin son kısmında eğitmenler Dr. Öğr. Üyesi Said Efe Dost ve Dr. Öğr. Üyesi Yılmaz Sesli, üniversite yerleşkesi içerisinde yer alan meyve bahçesinde uygulamalı olarak katılımcılara budama tekniklerini göstererek uygulama imkânı sundu.
‘Meyvecilikte Budama Eğitimi’ katılımcılara belgelerinin takdim edilmesinin ardından sona erdi.