Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi camii İbadete açıldı.

TAKİP ET

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi camii törenle açıldı.  

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın katılımıyla gerçekleştirilen açılış törenine Karaman Valisi Tuncay Akkoyun, Belediye Başkanı Savaş Kalaycı, Cumhuriyet Başsavcısı Ali İhsan Akdoğan, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Karaman İl Müftüsü Faruk Gürbüz, KMÜ Prokolü ve il protokolü, öğrenciler ve ok sayıda vatandaş katıldı.

2012 yılında temeli atılan Üniversite Camiinin açılışı töreni Kuran-ı Kerim tilavetiyle başladı. Törenin açış konuşmasını yapan Karaman İl Müftüsü Faruk Gürbüz, caminin teknik özellikleri hakkında bilgi vererek, "Caminin yapım aşamasında desteğini esirgemeyen başta devlet büyüklerimiz olmak üzere emeği geçen herkese şükranlarımı sunuyorum." dedi.

Kur’an-ı Kerîm tilaveti ile başlayan tören, İl Müftüsü Faruk Gürbüz, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Namık Ak ve Vali Tuncay Akkoyun’un selamlama konuşmaları ile devam etti.

Selamlama konuşması yapan Rektör Namık Ak ise, "2012'de temeli atılan üniversite camisi her noktada hazır hale gelmiş durumda. Camimizin aydınlatma ve peyzaj işi üniversitemiz tarafından yapılmaktadır. Camimizin etrafına farklı türlerde ağaçlar dikerek bu alan Sağlık Şehitleri Parkı ismini verdik. Bunların yanı sıra camimize temizlik ve güvenlik noktasında da destek vereceğiz. Yeryüzünü bize mescit kılan Cenab-ı Hak'ka sonsuz şükürler olsun. Bu mescitlerin süsü de cemaattir. Biz üniversite olarak eğitimde lokomotif olmamız hasebiyle gençlik merkezine her türlü katkıyı sağlayacağız. Kötü alışkanlıklardan uzak, milli ve manevi değerlerine bağlı, özgüvenli bir gençlik yetişmesi için ne gerekiyorsa onu yapmaya devam edeceğiz. Üniversite camimiz hepimize hayırlı, uğurlu olsun. Camimizin ziyneti olan cemaati eksik olmasın, ezanlarımız hiç susmasın." şeklinde konuştu.

Medeniyetimizde câmiilere verilen önemi vurgulayan Vali Tuncay Akkoyun, “Medeniyetimizde şehirler imâr edilirken gönüller ihmal edilmemiş, gönül şifâhaneleri câmilerimiz, şehirlerimizin merkezinde yer almıştır. Maneviyat kaleleri câmilerimiz, içerisinde ibadetlerimizi eda ettiğimiz bir yerin ötesinde, bir araya gelerek kardeşliğimizi pekiştirdiğimiz mukaddes mekânlardır. Nitekim “Câmii” kelimesi toplayan, birleştiren, bir araya getiren anlamlarına gelmektedir. Dünyanın her tarafında zulümlerin, hüzünlerin, acıların, adaletsizliklerin yaygınlaştığı bir dönemde, millet olarak birliğimize, beraberliğimize, kardeşliğimize her zamankinden daha çok ihtiyacımız vardır. Kardeşliğimizi güçlendirmeye başlayacağımız ilk yer de bütün ünvanları terk ederek sadece “kul” vasfıyla Rabbimizin huzuruna vardığımız câmilerimizdir. Tarih boyunca milletimiz, uhuvvet nişânesi câmilerimizde aynı kubbenin altında kenetlenerek saf olmuş, birlik ve beraberliğini perçinlemiş, üstünlüğün sadece takva ile olduğunu tüm dünyaya ilan etmiştir. Câmilerimizde, vaaz kürsüleri ve minberlerden aktarılan hakikatler her dâim milletimizin yolunu aydınlatmıştır. Toplumumuzun sarsılmaz dinamikleri olan erdemlerimizin muhafazasında ve gelecek nesillere aktarılmasında câmiilerimiz büyük önem arz etmektedir. Ashab-ı suffa örneğinde olduğu gibi Peygamber Efendimizden beri camilerimiz; ilmin, hikmetin, öğrenmenin ve öğretmenin merkezi olmuştur. Bu mukaddes mekânlar yaratılış amacımızı, asıl varoluş gayemizi bizlere hatırlatmaktadır.

“İstiklalimizin, istikbalimizin, birlik ve beraberliğimizin timsali her câmiimiz vatan toprağımıza vurduğumuz bir mühürdür.”

“Cennet vatanımızın semalarında yankılanan ezanlar ve şehâdetler, bağımsızlığımıza, istiklâlimize delalettir.” diyen Vali Akkoyun,  “İstiklâlimizin, istikbâlimizin, birlik ve beraberliğimizin timsali her câmiimiz vatan toprağımıza vurduğumuz bir mühürdür. Şehadetleri dinin temeli olan ezanlarımızı susturmaya, şehitlerimizin emaneti olan ay-yıldızlı bayrağımızı indirmeye, istikbalimize gölge düşürmeye bugüne kadar kimsenin gücü yetmemiştir, bundan sonra da yetmeyecektir. Biz; milletçe bir, beraber, omuz omuza olduğumuz müddetçe hainlerin, şer odaklarının planları bozulmaya mahkûmdur.” şeklinde konuştu.

Câmiinin Karaman için hayırlı olmasını dileyen Vali Akkoyun, “Kıyamet gününe kadar Câmiimizin içinden cemaati, minarelerinden ezanı, kubbesinden Kur’an tilavetleri eksik olmasın. Bugün şehrimize kazandırılan bu sembol eseri; namazlarıyla, dualarıyla, ilmî ve sosyal, kültürel çalışmalarıyla ihya ve imar edecek olan tüm vatandaşlarımızdan Allah razı olsun. Hak Teâla burada edâ edilen ibadetleri dergâh-ı izzetinde makbul olan ibadetlerden eylesin.” diyerek sözlerini tamamladı.

Vali Tuncay Akkoyun’un konuşmalarının ardından kürsüye gelen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, Câmiler ve Din Görevlileri Haftası içerisinde olduğumuzu hatırlatarak, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Câmii’nin açılışının bu hafta içerisinde gerçekleşmesi nedeniyle hafızalardan silinmeyeceğini ifade etti.

“Üniversitelerimizde camilerimizi görünce bir Müslüman olarak iftihar ediyoruz” diyen Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Camilerimiz şehirlerimizin mühürleri, camilerimiz iyiliği yayma mekânları, kötülükten insanları uzaklaştırma mekânlarıdır.” ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından protokol tarafından açılış kurdelesi kesildi.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, açılışı yapılan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Câmii’nde hutbe irad edip, cuma namazı kıldırdı.

Cuma namazının ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak'ı ziyaret ederek KMÜ anı defterini imzaladı.

Ziyaretin ardından Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş,  il protokolü eşliğinde Karaman İl Jandarma Komutanlığı ziyaret etti.

Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş'ın Karaman programı, İl Müftülüğü tarafından Lütfi Elvan Kongre Merkezinde organize edilen hafızlık merasimi ile devam etti.