Namık Ak: Hazreti Yunus'un ve Hazreti Mevlana'nın mirasına sahip çıkıyoruz

TAKİP ET

Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi (İRFA) iş birliğiyle sema mukabelesi ve musiki dinletisi düzenlendi. Yunus Emre İlahileri ve Sema Programı için Karaman'a gelen Mevlevi Postnişini Mehmet Fatih Çıtlak'ı konuk olduğu Aktekke Meydanı'nda gerçekleştirilen ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlanan program, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.

POSTNİŞİN M. FATİH ÇITLAK VE ORKESTRASI İZLEYENLERİ BÜYÜLEDİ
AKTEKKE MEYDANI’NDA SEMÂ VE YUNUS EMRE İLAHÎLERİ PROGRAMI
KMÜ, AKTEKKE MEYDANI’NDA ÖNEMLİ BİR ORGANİZASYONA İMZA ATTI
Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi (İRFA) iş birliğiyle sema mukabelesi ve musiki dinletisi düzenlendi.
"2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Aktekke Meydanı'nda düzenlenen programa vatandaşların ilgisi yoğun oldu.
Programa Cumhuriyet Başsavcısı Behçet İşlek, Adli Yargı Adalet Komisyonu Başkanı Mehmet Nuri Özbey, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, Vali Yardımcısı Oğuz Şenlik, il ve üniversite protokolü, davetliler ve çok sayıda vatandaş katıldı.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu (IDTMAUT) İrfan, Tasavvuf ve Meydan Meşkleri Bölümü tarafından icra edilen programın açılış konuşmasını KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak yaptı.
"Yunus iklimini her vesileyle yaşamak ve yaşatmak istiyoruz"
Rektör Namık Ak, 2021 yılının Karaman için önemine değinerek şunları söyledi: "2021 yılı UNESCO tarafından, vefatının 700’üncü yılı nedeniyle ‘Yunus Emre Yılı’ olarak ilan edilmiş; Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle de ‘Yunus Emre ve Türkçe Yılı’ olarak belirlenmiştir. Hazreti Yunus’un Karamanlı olması ve Karaman'ımızın aynı zamanda Türkçenin başkenti olarak anılması nedeniyle bu yıl kanaatimizce Karaman işaret edilmiştir. Buradan hareketle 2021 yılında Valilik, Belediye, Üniversite başta olmak üzere ilimizin diğer kurum ve kuruluşlarıyla birlikte Yunus Emre’yi en iyi şekilde anmak ve anlamak, Yunus iklimini her vesileyle yaşamak ve yaşatmak, Yunus’un sevgi ve hoşgörü anlayışını, insan, kainat ve Yaratan’a dair üstün kavrayışını hayatın her alanına taşımak, bunların yanı sıra Türkçemizin doğru ve etkin şekilde kullanımını teşvik ederek dilimizin Yunusça engin ifade ve manasını yeniden güçlendirmek amacıyla birçok faaliyet planladık. Bu faaliyetlerin bir kısmını hayata geçirirken bir kısmının da hazırlıklarına devam etmekteyiz. Bugün burada Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle, Karaman Valiliği, Karaman Belediyesi, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve İrfan Medeniyeti Araştırma ve Kültür Merkezi iş birliğiyle önemli bir organizasyona ev sahipliği yapıyoruz."
"Hazreti Yunus’un ve Hazreti Mevlana’nın mirasına sahip çıkıyoruz"
Rektör Namık Ak konuşmasının devamında, "İstanbul Devlet Türk Müziği Araştırma ve Uygulama Topluluğu bünyesindeki İrfan, Tasavvuf ve Meydan Meşkleri Bölümü tarafından icra edilecek olan Yunus Emre İlahileri ve Sema programını, Hazreti Yunus’un ve Hazreti Mevlana’nın mirasına sahip çıkan, mazisine ve kültürel değerlerine sonuna kadar bağlı olan siz değerli Karaman halkımızın iştirakiyle Aktekke Meydanı’nda, Hazreti Mevlana’nın validelerinin ve Hazreti Yunus’un manevi huzurlarında gerçekleştiriyor olmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Programın düzenlenmesine verdikleri desteklerden dolayı Valimiz Sayın Mehmet Alpaslan Işık ve Belediye Başkanımız Sayın Savaş Kalaycı’ya, programda emeği geçen herkese, İstanbul’dan ve Konya’dan ilimize teşrif eden başta Sema mukabelesini yönetecek olan Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak Beyefendiye, Musiki Topluluğuna, katılımlarınızdan dolayı siz kıymetli misafirlerimize ve yayınımızı sosyal medya hesaplarımızdan çevrim içi ortamda canlı olarak takip eden değerli izleyicilerimize teşekkür ediyor; selam ve hürmetlerimi sunuyorum." dedi.
Açılış konuşmasının ardından selamlama konuşması yapan Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak, “Bizi Hazreti Pir Molla-i Muhammed Celaleddin Rumi Efendimizin annesi huzurunda buluşturduğunuz için ve bu güzel ortamı sağlamak üzere himmetlerinizden dolayı şükranlarımı arz ediyorum. Benim de dedemin dedesi Karamanlıdır. Biz de misafir değil ev sahibi olarak aranızda bulunuyoruz. Rabbimden buradaki beraberliğimizi vatanımızın ve milletimizin kalplerinin bir olmasına, daima bizi her türlü afetten muhafaza etmesine, hayırlı muradatımızın ihsanına, hepimizin imtihanlarında muvaffak olmasına şu cemiyetin vesile olmasını niyaz ediyorum.” dedi.
Konuşmaların ardından program, Yunus Emre ilahilerinden oluşan musiki dinletisiyle devam etti. Ardından Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak'ın önderliğinde semazenler tarafından sema mukabelesi gerçekleştirildi. Program, hediye takdimi ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
Aktekke Meydanı'nda gerçekleştirilen ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin sosyal medya hesaplarından da canlı olarak yayınlanan program, izleyiciler tarafından büyük beğeni topladı.
"İNANÇ DÜNYAMIZDA YUNUS ŞAHSİYETİ" KONUŞULDU
POSTNİŞİN M. FATİH ÇITLAK, KMÜ CANLI YAYINININ KONUĞU OLDU
YUNUS’UN GÖNLÜ ÇALAB’IN TAHTI'NA POSTNİŞİN M. FATİH ÇITLAK KONUK OLDU
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Rektörlüğü tarafından hazırlanan "Yunus’un Gönlü Çalab’ın Tahtı" adlı programın sekizinci hafta konuğu Mehmet Fatih Çıtlak oldu.
Program öncesinde Aktekke Meydanı'nda gerçekleştirilen musiki dinletisi ve sema mukabelesini yönettikten sonra üniversitenin canlı yayın konuğu olan Mevlevi Postnişini Mehmet Fatih Çıtlak, "İnanç Dünyamızda Yunus Şahsiyeti" üzerine söyleşide bulundu.
KMÜ Yunus Emre ve Türkçe Yılı Koordinatörü Muhammet Ali Orak'ın yönlendiriciliğinde bu hafta Aktekke Meydanı'nda gerçekleştirilen programı KMÜ Rektörü Prof. Dr. Namık Ak, üniversite personeli, davetliler ve vatandaşlar da Aktekke Meydanı'ndan takip etti. Program ayrıca üniversitenin resmi Youtube ve Facebook hesaplarından canlı yayınlandı.
“Hazret-i Yunus’un kalbi Karaman’dır”
Yunus Emre’nin Karamanlı olduğunun altını çizen Çıtlak, “Tahrir defterleri Osmanlı Devleti’nde en ciddi belgeler ve arşiv kayıtlarıdır. Yunus Emre’nin Osmanlı kayıtlarında geçtiğini biliyoruz. Tahrir defterleri açısından Yunus’tan bahsediyorsak Hz. Yunus ile tahrir defterlerinin buluştuğu yer Karaman’dır. Belgeler açısından Hz. Yunus’un kalbi Karaman’dır. Niğde, Aksaray gibi pek çok ilde, hatta Balkanlar'da bile Yunus Emre’nin makam türbeleri vardır. Diğer yerlerde makam türbeleri olduğunu söyleyen insanlar üzülmesinler ve makamlarına sahip çıksınlar.” dedi.
"Mevlâna’nın manevi ikliminden faydalanmak isteyenler öncelikle Karaman’a gelsinler"
Mevlâna’nın annesi Mümine Hatun ve kardeşi Alaaddin Çelebi ile yakınlarına ait sandukaların bulunduğu tarihi Aktekke Camisi Meydanı’nda yapılan programın ayrı bir özelliği olduğuna vurgu yapan Çıtlak, annelik konusuna da değinerek, “Kişiler gerçekten Konya'da Mevlana’nın manevi ikliminden faydalanmak istiyorlarsa öncelikle Karaman’a gelerek onun annesini ziyaret etsinler. Anne duygusunu almak isteyenler, annelik şefkatini vermek isteyenler mutlaka buraya uğramalılar.” dedi.
“Türbeler bizim tapularımızdır”
Çıtlak, konuşmasına şöyle devam etti: “Mekânlara şerefi veren insanlardır. İnsanlar şereflerini muhafaza etmek için şerefli insanların türbelerini yaptırmışlardır. Canlılar içerisinde kendinden önce göçmüşleri hatırlama özelliği sadece insanlara özgüdür. Hiçbir hayvan ölmüşleri hatırlamaz ama insanlar hatırladıkları gibi Fatiha okumadan da geçemez. İşte bu türbeler de bizi hedefe götürmek için bize vicdanen sorumluluk yükler. Türbelerde yatan şerefli insanlar, 'biz işimizi yaptık, bundan sonra manayı taşıma işi sizde' derler. Türbeler bizim tapularımızdır. Müslüman’ın göçmüşüne saygı göstermeyen dirisine de saygı göstermez. Efendimizin kabrine hürmet göstermeyen, ümmetine de hürmet göstermez.”
“Yunus Emre tam bir hak aşığıdır”
Yunus Emre’nin inanç dünyası hakkında da açıklamalarda bulunan Çıtlak, “Kuran-ı Kerim'de yol insanla anlatılır. Kuran’ın muhatabı insandır; Peygamber Efendimizin işaret ettiği insandır.  Yunus Emre de bunlardan birisidir. Yunus’un eserlerinde de hayatında da Allah’ı zikretmeden bir tasavvuf olamayacağını, Efendimize bağlılıktan tutun da namazın nasıl kılındığına kadar pek çok şeyi apaçık görmekteyiz. Yunus Emre tam bir hak aşığıdır. Tasavvuf sahasında itikat açısından Yunus’un öğretileri takip edilmelidir. Yunus Emre’nin pek çok eseri dünyanın farklı yerlerindeki kişiler tarafından bestelenerek farklı tarzlarda okunmuştur. Ayrıca Mevlâna ve Yunus Emre’nin eserlerini okuyarak Müslüman olan pek çok kişiyi gördüm ve biliyorum. Bizler de bunun farkına varmalıyız.” dedi.
Programın sonunda Çıtlak, “Sizlerle böyle bir güzellikte buluştuk, sinenizde bize de yer verdiniz. Allah cennet vatanımızda ezanımızı susturmasın. Taklitleri tahkik eylesin. Rabbim razı ve güzelliklerle anılanlardan eylesin.” dedi.

POSTNİŞİN M. FATİH ÇITLAK'TAN REKTÖR NAMIK AK'A ZİYARET
"2021 Yunus Emre ve Türkçe Yılı" kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığının desteğiyle Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Yunus Emre İlahileri ve Sema Programı için Karaman'a gelen Mevlevi Postnişini Mehmet Fatih Çıtlak, Rektör Prof. Dr. Namık Ak'ı makamında ziyaret etti.
Ziyarette Mehmet Fatih Çıtlak'a Başyayla Belediye Başkanı Ahmet İpek de eşlik ederken KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Muşmal ile Rektör Danışmanları Prof. Dr. Mevlüt Bayrakcı, Doç. Dr. Ziyaeddin Kırboğa ve Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Hakan Yılmaz da hazır bulundu.
Mehmet Fatih Çıtlak, Aktekke Meydanı'nda büyük bir ilgiyle takip edilen Yunus Emre İlahileri ve Sema Programı öncesinde Rektör Prof. Dr. Namık Ak'ı ziyaret ederek kendisiyle bir süre Mevlevilik, Mevlâna, Yunus Emre ve Karaman üzerine sohbet etti.
Böylesi önemli bir organizasyon vesilesiyle kendisini Karaman'da ve Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduklarını ifade eden Rektör Namık Ak, Postnişin Mehmet Fatih Çıtlak'ı inanç ve kültür dünyamıza yaptığı katkılardan dolayı tebrik etti.

 





mehmet fatih çıtlak namıkı ak