Safra Kesesi Hastalıkları Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

TAKİP ET

 

Karaciğerin alt kısmında bulunan küçük keseciklere safra kesesi denir. Safra kesesinin görevi, karaciğerde üretilmiş olan Safraları biriktirerek safraları yemek sonrasında ince bağırsaklara yönlendirmektir. Çok hassas bir organ olan safra kesesi, çeşitli nedenlere dayanan birçok hastalığa yakalanabilmektedir. Bu hastalıklar, kişinin yaşam kalitesini bozmakta ve tedavi edilmediği zaman, hayati sonuçlar doğurabilmektedir. Safra kesesi, vücut için çok önemli bir organ olsa da ameliyatla alınması durumunda hastanın normal yaşamını sürdürebilmesi mümkündür.

 

Safra Kesesi Hastalıkları Nedir?

Safra kesesi hastalıkları, genelde safra kanallarında bulunan tüplerdeki tıkanmadan kaynaklanmaktadır. En yaygın hastalık safra taşlarıdır. Bununla birlikte tıkanmadan kaynaklı ya da başka nedenlerle birçok hastalık görülebilmektedir. Bunlar:

 

- Safra Kesesi taşları (Kolelitiazis): Safra taşları; safra pigmentleri, kolesterol, kalsiyum tuzları gibi maddeler safra kesesi kanallarına geçiş yollarını tıkayan sert parçacıklar oluşturduğu zaman gelişir. Safra taşları kum tanesi kadar küçük ya da golf topu büyüklüğünde olabilmektedir.

 

- Safra kesesi iltihabı (Kolesistit): Safra kesesi, taşlar veya başka bir tıkanıklık nedeniyle tıkandığı zaman, safra kesesi iltihabına neden olabilmektedir.

 

- Safra kesesi çamuru: Safra, safra kesesi içinde çok uzun süre kaldığı zaman, mikroskobik safra partikülleri taş oluşturmadan birikirse safra çamuru meydana gelir. Safra çamuru safra kesesi taşları oluşturarak safra kanallarını tıkayabilir.

 

- Safra kesesi kanseri: Safra kesesi kanseri nadir görülen bir hastalıktır. Birçok çeşitte safra kesesi kanser türleri bulunmaktadır. Özellikle safra kesesi taşları, safra kanseri için yaygın bir risktir.

 

Safra Kesesi Taşı Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi taşı kadınlarda erkeklerden daha fazla oranda görülen ve oldukça ağrılı seyreden bir hastalıktır. Safra kesesi taşları, safranın içeriğinde çok yüksek miktarda kolesterol bulunması sonucu katılaşarak çökelti oluşturması şeklinde meydana gelir. Taşların büyüklüğü ve sayısı kişiden kişiye değişmektedir. Safra kesesi taşlarının belirtileri şunlardır:

 

- Sırt ağrısı

- Sağ omuzda ağrı

- Karnın sağ üst bölgesinde ani gelişen ağrı hissi

- İdrar renginde koyulaşma

- Mide bulantısı ve kusma

- Açık renkte dışkı

- Sindirim problemleri ve aşırı gaz

- İshal

 

Safra Kesesi Çamuru Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi tamamen boşalmadığı zaman, safra kesesi içinde bulunan kolesterol ya da kalsiyum tuzları gibi partiküllerin safra kesesinde çok uzun süre kalması sonucu kalınlaşarak, safra kesesi çamuru meydana gelir. Safra kesesi çamuru genelde oluşurken belirti vermez. Bazen farklı hastalıklara yapılan testler sonucu varlığı fark edilir. Safra kesesi çamurunun genel belirtileri şunlardır:

 

- Çoğunlukla yemeklerden sonra başlayan aniden gelişen kusma, gaz çıkarma, mide yanması veya dışkılama gibi belirtiler

- Kişinin sağ tarafında oluşarak kürek kemiğine yayılan ağrılar

- Yemek sonrasında görülen mide bulantısı ile aşırı terleme ve uyuşmalar

 

Safra Yolu Yaralanmaları Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Safra kesesi ameliyatları sonucu ya da travma sonucunda meydana gelen yaralanmalara safra kesesi yaralanmaları denir. Safra yolu yaralanmalarının belirtileri şunlardır:

 

- Genel rahatsızlık hissi

- Sarılık

- Karın ağrısı

- Karın şişmesi

- Ateş

- Kusma

- Mide bulantısı

- Titreme

 

Safra Kesesi Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Çok nadir görülen, hızlı ilerleyen sindirim sistemi kanserine safra kesesi kanseri denir. Safra kesesi kanseri, hastalık çok ilerlemediği müddetçe belirti vermez. Safra kesesi kanserinin belirtiler şunlardır:

 

- Sindirim problemleri

- Karın ağrısı

- Sarılık

- Yiyeceklere tahammülsüzlük

- Bulantı ve kusma

- İdrarın koyu renkte olması

- Zayıflama

- Beyaz renkli dışkı

- safra kesesinin bulunduğu alanda ağrı

 

Safra Kesesi Hastalıkları Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Safra kesesi taşı için ameliyatlı ve ameliyatsız olmak üzere iki çeşit tedavi yöntemi mevcuttur. Safra kesesi taşları çok ciddi ağrılara yol açıyorsa alınması gerekir. Günümüzde kapalı ameliyat yöntemi olan laparoskopik işlem tercih edilir. Erken teşhisli safra kesesi kanseri hastalarında, kanserli bölgeler ameliyatla alınır. Safra kesesi iltihabı ve safra kesesi çamuru için de cerrahi operasyon en etkili yöntemdir. Safra kesesi ve safra kesesi hastalıklarının tedavi yöntemlerini daha detaylı öğrenmek veya muayene için Çetin Altunal'a ait cetinaltunal.com internet adresini ziyaret edebilirsiniz.