Trafik ışıkları olmayan döner kavşaklar, tehlike saçıyor

TAKİP ET

Üniversiteye giden yol üzerindeki Sanayi Mumlu Kavşağı'nda neredeyse kazasız gün geçmez oldu

Üniversiteye giden yol üzerindeki Sanayi Mumlu Kavşağı'nda neredeyse kazasız gün geçmez oldu.

Mumlu kavşakta, sürücülerden kaynaklanan hatalardan dolayı meydana gelen yaralamalı veya maddi hasarlı kazalarda insan faktörü dikkat çekerken, en önemli eksiklik trafik lambalarının olmaması.



Mumlu kavşağın kazasız günü neredeyse yok.  Her gün kazalar olmasına rağmen önlem alınmayınca olan vatandaşın canına malına oluyor. Bu ve buna benzer aynı şekilde Karaman'ın pek çok yerinde benzer kavşaklardan yapılmış, bu kavşak tipinden biran önce vazgeçilmesi lazım. Bu tür kavşaklara girişte yeterli uyarı sistemlerinin mevcut olmadığı görülmekte.  Bu tür kavşaklar yurtdışındaki örneklerine oranla yanlış tasarlanmış olabilir ama, kazaların en önemli sebeplerden bir tanesi de eğitimsizlik, bilgisizlikten kaynaklanıyor olması ve sürücülerin hep kendini önceleme güdüsü ile kavşağa yaklaşırken hızını kesmemesi. Yetkilileri uyarıyoruz. Lütfen herkes görevini doğru yapsın. İl  trafik komisyonu, Karayolları bu yolları bir daha mercek altına alsın. Çünkü giden canlar bir daha geri gelmiyor.

karamansondakka.com olarak, mumlu kavşak ve buna benzer kavşaklarda tespit ettiğimiz bazı eksiklikler şöyle: 


Kavşaklara yaklaşırken bir TIR'ın sığabileceği geniş cepler yok. Araç kavşağa yaklaşıyor sola dönecek fakat, 2 şeritli yolda sola dönecek araç sol şeridi ihlal ediyor. Bu sırada önündeki aracı sollamış gelen başka araç bu araca çarpıyor. Neden çarpıyor? Çünkü sol tarafa yanaşılacak, yani sol şeridi boş bırakacak cep yok. Cep olsa sola dönecek araç cebe girecek ve sol şerit boş kalacak.

 Kavşaklar yeterince geniş değil. Bir TIR kavşaktan dönmek istediğinde ya önü yada arka kısmı yolda kalıyor. Döner kavşaklar, bir değil birden fazla aracı saklayabilecek genişlikte olmalıdır.

Işıklı kavşaklarda sinyalizasyon sistemi yeterli değil, (ikaz ve trafik levhaları yetersiz.)

Kavşağa yaklaşırken yollara kalın yavaşlama çizgileri yok.

Bazı kavşaklarda yayalar  yolun ortasındaki göbekten geçmeye çalışıyor. Olmayan yaya geçitlerinden bebek arabalı veya elinde pazar arabası süren yaya karşıya nasıl ve nereden geçecek?

Sabit veya ışıklı tabelalarla "Geçiş üstünlüğü kavşak içindeki araçlarda olmasına rağmen çoğu kavşaklarda ''Yol verin" mesajı eksik.

 
Bu önlemler alındıktan sonra sürücü davranışlarının yavaş yavaş yoluna girebileceğini düşünüyoruz.