Yumurtanın Faydaları - İbrahim Küçük
Hem Ekonomik olsun, aynı zamanda vitamin değerleri yüksek olsun böyle bir gıda var mı?
Hepimiz Covid-19 virüsüne karşı takviye ve bağışıklık güçlendirici gıdalar arayışına geçtik.
Aynı zamanda Ramazan ayı oruçların başlaması ile en ekonomik ve besleyiciliği en fazla olan gıdalar talepler epey arttı. Son dönemde yaşadığımız kaygıların en başında önce sağlık, sonra ekonomimiz gelmektedir. Bu süreçte herkes etkilenmiş durumda, maddiyatı bir kenarı bırakamadığımız gibi sağlıklı gıdalar arayışımızda bu çerçevede sürmektedir.
Bu yıl Ramazan ayı başlangıcında marketlerde bir viyol 30 lu yumurta 15 - 25 TL arasında. İçerisinde 30 adet yumurta bulunuyor. Her gün sahurda tüketilen bir adet yumurta bütçemize günlük 0,50 - 0,85 Krş'a olarak yansıyan yumurtanın ekonomik, hem de sağlıklı olmasıyla birlikte yeterli beslenmemize de yardımcı olmaktadır.
Covid-19 karşı vücut direncimizi arttırmak ayrıca Ramazan ayında gün boyunca zinde ve enerjik kalmak istiyorsak vücudumuzun ihtiyacı olan besin elementlerini karşılamak zorundayız.
Peki ya günlük ihtiyacımız olan besinleri en ekonomik olarak nasıl karşılayabiliriz?
Sahurda yenilen en az bir veya iki adet YUMURTA vücudunuzun ihtiyacı olan besin öğelerini karşılamasında büyük katkı sağlamaktadır..
Sahurlarda yumurta yiyenler iyi bilirler ki gün boyu tok tutar. Tereyağında veya zeytinyağında pişirip tam tahıllı, ekşi maya ekmekle tüketirseniz gün boyu açlık hissetmezsiniz. Hele üzerinde kırmızı pul biber, kekik veya nane gibi baharatlar ile süsleyip sarısından başlayarak ekmeği bandığınızda ki lezzeti bilen bilir, afiyet olsun. Sanırım yazıyı buraya kadar okuyanlar gece sahurda, hatta dayanamayıp iftarda bile yumurta kırıp afiyet ile yiyebilirler.
Canan Karatay ; Sahur sofrasının baştacı olarak yumurtayı gösteriyor ve şunları söylüyor; -'Sahurda 3-4 yumurtayı bol tereyağına kırıp yiyebilirsiniz. Sarısıyla birlikte yenilmelidir. Sahurda yumurta çok önemli. Yağlı çok önemli. Yumurta ve tereyağından alınan enerji sizi 24 saat tok tutabilir. Harvard Tıp Fakültesi Beslenme Bölümü'nde hazırlanan beslenme önerilerinde günde 2 yumurta tüketmenin sağlıklı olduğu bildirilmektedir.' demiştir.
YUMURTANIN İÇİNDE NELER VAR?
50 GR yumurta beyazında 5,5 GR Protein bulunur. Protein açısından bir kıyaslamaya koyacak olursak , yumurta kırmızı et, anne sütü, mantar gibi besleyiciliği olan diğer besinler gibi ilk sıralarda yer almaktadır. Her zaman kırmızı et yeme imkanını bulunmayanlar için en ekonomik olarak yumurta tüketmek günlük protein ihtiyacımızı fazlası ile karşılamaktadır.
Diğer Gıdalarda ki protein oranlarını Yumurta ile kıyaslarsak;
Protein %100 Yumurta,
Protein %85 Süt,
Protein %76 Balık,
Protein %74 Kırmızı Et olarak yumurta en üst sırada yer almaktadır.
Yumurta aynı zamanda doymamışlar yağlar,
A,D,E vitaminleri,
tiamin, niacin, riboflavin, kolin,
demir, çinko, folik asit ve
fosfor açısından da önemli bir kaynak.
YUMURTAYI KİMLER TÜKETMELİDİR?
Bir adet yumurta Günlük D Vitamini ihtiyacımızın en az % 10 karşılar, Anne sütünden sonra besleyici değeri en yüksek gıdadır.
Çocuklar, hamileler ve yaşlılar günde mutlaka bir adet yumurta tüketmelidirler. Özellikle 6. aydan sonra çocuklarda oluşan Kansızlık(Anemi) hastalığının önüne geçilmesi ve gelişimi için çok önemli bir besindir.
0,65 gr yumurta içerisinde 147 MG KOLİN bulunmaktadır, bu miktar da nerdeyse beynimizin ihtiyaç duyduğu KOLİN miktarının tamamıdır.
SAHURDA YUMURTA TÜKETİMİ NASIL OLMALIDIR?
Sahurda yanlış tüketilen yumurta gün boyu susuzluk çekmek gibi sorunlara da yol açabiliyor.
Sucuk, sosis, pastırma gibi tuz oranı yüksek besinlerle hazırlanan yumurta, oruç sırasında gün içinde susuzluğun artmasına neden olur.
Ağır hayvansal ve bitkisel yağlarda yapılan yumurta sindirim sorunu ve fazla yağlı olması nedeniyle tercih etmemelisiniz. Hafif zeytin yağı ile birlikte tüketmeyi tercih etmek hem besleyiciliğini arttırdığı gibi, hem de lezzeti bir öğün yapmış olursunuz.
Yumurtayı haşlanmış olarak, mümkünse, kayısı kıvamında yemelisiniz. Çünkü, kayısı kıvamındaki yumurta, daha kısa sürede haşlandığından daha az besin öğesi kaybına uğruyor.
Ramazan’da, sahurda beslenme şeklimiz orucu kolay tutabilmemiz açısından çok önemli. Daha rahat bir Ramazan geçirmemiz için örnek bir yumurta haşlama programı veriyorum.
YUMURTA HAŞLAMA SÜRELERİ
Kaynamaya başladıktan sonra ;
-Sarısı Rafadan 3 Dakika
-Sarısı Kayısı Kıvamı 7 Dakika
-Sarısı Katı 9 Dakika