Araçların ruhsat kaydında yer alan tür bilgisi, sigorta primlerine etken unsurlardan biridir. Çünkü bazı araçlar kullanım amaçlarına göre ticari, bazıları ise şahsi araç kategorisinde yer alır. Yani aracın kullanım sıklığı ve amacına ilişkin belirlenen kaza riski ve hasar olasılığı trafik sigortası fiyatlarını belirleyen faktörler arasında yer alır.

 

Trafik sigortasının temel amacı trafik risklerine karşı tüm kullanıcılar için mali kayıpların güvence altına alınmasıdır. Bu nedenle araçların sahip oldukları hasar ve kaza riskine bağlı olarak değerlendirmeler yapılır. Araçların trafik içerisinde yer aldığı risk grubundan, şehrin trafik durumunun oluşturduğu riske kadar bir çok etken trafik sigortası fiyat hesaplamalarını etkiler. 

 

Trafik sigortası fiyatlarını belirleyen bir başka unsur ise hasar basamağıdır. Aracın hasar basamağı değerleri sigorta şirketleri tarafından yetkilendirilmiş eksperler ile değerlendirilir. Bu incelemelerin ardından aracın hasar alma durumu belirlenir ve sıralı hasar basamaklarından birine dahil edilir. Yüksek hasarlı araçlar ve düşük hasarlı araçlar arasında da trafik sigortası fiyatlandırma sürecinde farklılıklar görülür.

İnternet'de online bir çok sigorta firması bulunmaktadıd. Fiyat tekliflerini bu Online sigorta sitelerinden temin edebilirsiniz.