Boşanan eşe "ömür boyu" nafakaya sınır geliyor

TAKİP ET

Adalet Bakanlığı, boşanan eşe 'ömür boyu' nafakaya sınır getiriyor

Adalet Bakanlığı, boşanan eşe ömür boyu nafakaya sınır getiriyor. Bakanlık komisyonunun alternatifli çalışmasına göre, Türk Medeni Kanunu'nun 175/l maddesindeki, yoksulluk nafakasına 5 yıl sınırı konulacak, süreyi aile mahkemesi hâkimleri belirleyecek.


Bakanlığın çalışması sürerken, süreli nafaka MHP tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin gündemine taşınacak. Teklife göre, boşanan kadın durumunda değişiklik olmadığı ve yeniden evlenmediği takdirde en fazla 5 yıl nafaka ödemesi alabilecek.


Nafakaya sınır geliyor. TBMM gündemine alınacak öncelikli yasal düzenlemeler arasında yer alan, nafaka ödeme sistemi ile ilgili yasal değişiklik üzerinde çalışma sürüyor. Adalet Bakanlığı'nın, henüz tamamlanmayan çalışmasına göre nafakaya süre sınırı konulması öngörülüyor. Ancak bu sürenin kaç yıl olacağı konusu henüz netleşmedi. Bakanlık, yasal düzenleme ile ilgili tüm tarafların görüşlerini aldıktan sonra çalışma tamamlanacak.

Taslak çalışmaya göre, bu maddedeki süresiz ibaresi kaldırılacak. Bakanlık, Yargıtay 2. Hukuk Dairesi Başkanı Ömer Uğur Gençcan'ın önerisi ışığında, Yoksulluk nafakasını, koşulları olması halinde en az 1 yıl ve en çok 5 yıl ile sınırlandırmayı tartışıyor. Çocuksuz boşanmalara en fazla 1 yıl, çocuklu boşanmalara da yine dava açılış tarihinden itibaren yani tedbir nafakası süresi dâhil olmak üzere 3 ya da en fazla 5 yıl yoksulluk nafakası verilmesi planlanıyor. Ancak nafaka süresine dönük alternatifli çalışma yürütülüyor.