İcra Hukuku, sürelerin ekstra önem kazandığı bir hukuk alanı olup yenileme işlemleriyle sürelerin uzatılabildiği bir sürece sahiptir. İcra davalarında zaman aşımı süresi 10 yıldır. 6098 Sayılı Borçlar Kanunu, alacakla ilgili kanunda aksi bir hükmün olmaması halinde borcun 10 yıllık zaman aşımı süresine sahip olduğunu ifade etmektedir. Ancak
Nişantaşı avukat ekibimiz icra davalarında zaman aşımı olabilmesi için bazı şartların olduğunu belirtmektedir. İcra takibi için gerekli harçlar her yıl yatırılırsa zaman aşımı için süre işlemeye başlamaz. Masraf harçlarının yatırılmaması halinde ise süre işlemeye başlar, 10 yıl dolduğunda otomatik olarak zaman aşımı gerçekleşir, icra takibi kapanır. İcra davalarında zaman aşımının gerçekleşip gerçekleşmediği e-devlet sistemi üzerinden kontrol edilebilmektedir. Nişantaşı hukuk bürosu, borçlu ya da alacaklıların bu süre içerisinde e-devlet üzerinden zaman aşımını takip edebileceklerini ifade etmektedir. Eğer alacaklı zaman aşımını durdurmak ya da uzatmak isterse avukatı aracılığıyla gerekli işlemleri yapması gerekmektedir.
İcra Dosyasının düşmesi
İcra davasının tarafları, dosyanın ne zaman ve nasıl düşeceğini merak etmektedir. Nişantaşı avukat ekibimiz alacaklı tarafın 1 yıl içerisinde hiçbir işlem yapmaması durumunda icra dosyasının kapanacağını ifade etmektedir. İcra dosyasının düşmesi şeklinde de bilinen bu durum gerçekleştiğinde takip dosyası düşer. Ancak alacaklı tarafın avukatı yenileme dilekçesi verirse ve mahkeme harçlarını yatırırsa dosya yeniden takip işlemine konulur, açık hale getirilir. İcra davalarında dosyanın durumu kurallar, süreler ile ilgili olduğundan sürecin hukuki destekle takip edilmesi önerilmektedir. Böylece alacaklı da borçlu da haklarını koruyabilirler.
Nişantaşı hukuk bürosu avukatlarımız, icra davalarında alacaklı tarafın haklarını bilmediği için dosyanın kapanabileceği ve alacaklarını tahsil edemediğini vurgulamaktadır. İşbu sebeple tarafların haklarını koruyabilmesinde hukuki destek önemlidir.İcra davalarında zaman aşımı genel süreyle belirlenmiş ve 10 yıl ile sınırlandırılmıştır. Bu süre elbette alacaklı tarafın yapacağı işlemlerle 20 yıla kadar çıkartılabilmektedir. Bu aşamada bilinmesi gereken bir diğer husus şudur; alacaklı kişi, borcunu alabilmek için avukatı aracılığıyla yaptığı her işlemle zaman aşımı süresini durdurmakta ve sürenin baştan başlamasına sebep olmaktadır. Nişantaşı hukuk bürosu avukatlarımız, sürenin 10 yıl ile sınırlı olmadığını, işlemlerle sürenin uzatılabileceğini ifade etmektedir. Borçlu kişilerin bu bilgi ışığında hareket etmesi, alacaklı tarafın ise haklarını korumak için avukat aracılığıyla hukuken yapabileceklerini bilmesi önem taşımaktadır.